Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo v Košiciach uvedie v premiére hru Rimanka

Tlačová konferencia Štátneho divadla Košice k pripravovanej premiére dramatizácie románu A. Moraviu Rimanka. Na snímke zľava režisérka Valéria Schulczová a herečka Tatiana Poláková. Košice 13. apríla 2016 Foto: TASR – František Iván

Autormi divadelnej adaptácie sú Valeria Schulczová a Roman Olekšák.

Košice 13. apríla (TASR) – Prvýkrát na slovenských javiskách uvedie Činohra Štátneho divadla (ŠD) Košice premiéru adaptácie románu Rimanka talianskeho spisovateľa Alberta Moraviu, ktorý je jedným z najoceňovanejších moderných talianskych autorov.

Autormi divadelnej adaptácie sú Valeria Schulczová a Roman Olekšák. Stoja aj za oceňovanými pôvodnými hrami, ako napríklad Leni - o dvornej režisérke Adolfa Hitlera Leni Riefenstahl alebo Doktor Macbeth, ktorá hovorí o revolučnej zmene roku 1989.

"Hra Rimanka nás fascinovala, a preto sme si ten príbeh aj vybrali. Je to veľmi osobný a intímny príbeh mladučkého dievčaťa, ktoré pod tlakom svojej matky a okolností je dotlačené k tomu, aby robilo prostitúciu, ktorá sa jej ešte aj zapáči. Dostáva sa na okraj spoločnosti a napriek tomu si zachováva vnútornú integritu," priblížila režisérka Valeria Schulczová.

Pre Tatianu Polákovú, predstaviteľku hlavnej postavy, bolo najnáročnejšie sa stotožniť s intimitou, ktorú si táto postava vyžaduje. "Hrám postavu prostitútky. Ráta sa tam s odhalením, blízkosťou, dotykmi. Toto bolo pre mňa najťažšie. Intimita na javisku sa robí ťažko. Vďaka vynikajúcim kolegom, aj mužom, aj ženám to bola príjemná robota a nakoniec sa mi podarilo dosiahnuť to, že tá intimita mi nie je cudzia," uviedla.

"Tá postava v sebe nesie peknú myšlienku v tom, že napriek tomu, že bola prostitútka si dokázala zachovať česť a dôstojnosť," povedala Poláková.

Podľa riaditeľa činohry Milana Antola pri uvažovaní o dramaturgickom pláne vždy zvažujú to, aby bola daná hra pre súčasnosť čo najaktuálnejšia. "V tomto prípade sme v období, keď sme uvažovali o Rimanke, predbehli veci, ktoré sa nakoniec aj udiali. Veľmi veľa rozhovorov sa dnes vedie okolo fašizmu, okolo katastrofických dôsledkoch tohto obdobia. Myslím si, že práve divadlo má priniesť tieto otázniky alebo témy, o ktorých sa bude viac hovoriť," tvrdí.

Rozhodujúce pre nich bolo podľa jeho slov to, že je to krásny, silný príbeh mladej ženy na pozadí deštrukčného systému, ktorý vtedy vznikal a akoby presakoval do jej života.

Košickou Rimankou, bojovníčkou, dievčatkom i osudovou ženou bude Tatiana Poláková. Jej matku stvárni Beáta Drotárová. Medzi ich osudové stretnutia patria tie s Astaritom (Róbert Šudík), Ginom (Peter Cibula), Minom (Juraj Zetyák), so Sonzognom (Andrej Palko).

Premiéra hry sa uskutoční v piatok (15.4.) so začiatkom o 19.00 h v Historickej budove ŠD v Košiciach.