Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Steven Spielberg vrátil dočasne do Berlína studenú vojnu

Zábery z nakrúcania nového Spielbergovho filmu. Foto: TASR/AP

Spielbergova novinka, ktorej dej sa odohráva v období studenej vojny - v 60. rokoch v Moskve a Berlíne, bude príbehom amerického pilota Francisa Garyho Powersa.

Postupim/Berlín 28. novembra (TASR) - Do nemeckej metropoly Berlín sa po štvrťstoročí vrátila studená vojna.

Most Glienicker Brücke, spájajúci Berlín a Postupim, na ktorom svojho času dochádzalo k výmene agentov, ale aj disidentov medzi bývalým ZSSR a USA, i medzi oboma blokmi bipolárneho sveta, vrátane občanov bývalého Československa, je opäť uzavretým pásmom; v jeho okolí sú opäť viditeľné symboly rozdelenia Nemecka, vrátane štátnych znakov a vlajok bývalej Nemeckej demokratickej republiky.

Ide o dôsledok faktu, že filmový štáb pod vedením slávneho hollywoodskeho režiséra Stevena Spielberga, ktorý už v októbri začal nakrúcať novinku, triler s pracovným názvom St. James Place, sa z filmových štúdií Babelsberg v Postupime a vo väzenia obávanej východonemeckej Stasi v berlínskej štvrti Hohenschönhausen presunul práve do okolia spomínaného mosta. Ten by mal zostať uzavretý pre autá, cyklistov i chodcov až do pondelka, píše agentúra DPA.

Aj keď sú šance lovcov autogramov minimálne, pretože aj okolie mosta stráži dôsledne bezpečnostná služba, zvedavcov, ktorí by sa radi pozreli aspoň na fragment nakrúcania, je napriek mrazivému počasiu nemálo.

Spielbergova novinka, ktorej dej sa odohráva v období studenej vojny - v 60. rokoch v Moskve a Berlíne, bude príbehom amerického pilota Francisa Garyho Powersa. Ide o muža, ktorého svojho času zostrelila sovietska protivzdušná obrana a neskôr ho vymenili práve na spomínanom moste. Hlavným vyjednávačom americkej strany na rokovaniach s bývalým ZSSR bol vtedy advokát James B. Donovan, ktorého vo filme stvárňuje Tom Hanks.

Jeden z renomovaných amerických režisérov súčasnosti nakrútil v minulosti filmy ako E.T., Jurassic Park, Schindlerov zoznam, Terminál, Zachráňte vojaka Ryana alebo Lincoln.