Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Na fotografiách študenti odhaľujú svoje vnútorné svety

Na snímke ukážka z výstavy Alter Ego, ktorá sa otvorí v Divadle Jána Palárika Trnave 15. 1. 2019. Foto: Anna Hatasová

Vystavný projekt má za cieľ poznávať pravdu života a prostredníctvom nej hľadať cestu človeka k človeku ako základného obsahu filozofie, etiky a umenia.

Bratislava 14. januára (TERAZ.SK) - Študenti Fakulty masmediálnej komunikácie v Trmave otvoria v utorok 15. januára sériu dvoch výstav. V Divadle Jána Palárika v Trnave predstavia cyklus fotografií s názvom Alter Ego. Carl Gustav Jung definuje tento pojem ako naše druhé ja, ide o „personifikáciu vytesnených temných psychických vlastností človeka.”

Kurátor výstavy Jozef Sedlák hovorí, že "jednotlivé diela študentov poukazujú na zložitosť a komplikovanosť ich vnútorného sveta, nielen v rovine mimetickej zručosti a techniky výstavby deja, ale aj obrazu alebo príbehu a osobnej narácie. Fotografie odhaľujú rôznorodosť ich uvažovania, kladú naliehavé otázky a potvrdzujú prítomnosť filozofie média fotografie: „fotografujem, teda som“.

Druhá výstava v Galérii Ľudovíta Hlaváča na Skladovej ulici ukazuje dokumentárne zábery, ktoré sa viažu k altruizmu. "Výstavný projekt má za cieľ poznávať pravdu života a prostredníctvom nej hľadať cestu človeka k človeku ako základného obsahu filozofie, etiky a umenia. Význam slova altruizmus všeobecne predstavuje lásku k blížnemu, nesebecký a láskavý vzťah k druhému človeku," hovorí kurátor.

Na snímke ukážka z výstavy Altruizmus.
Foto: Anita Štúgelová


"Študenti prevažne reagujú na túto spoločensky závažnú tému veľmi osobne so silným sociálnym a sociologickým apelom, teda živou neštylizovanou humanizujúcou fotografiou. Vo výstavných cykloch sú zaznamenávané príbehy starých ľudí, rodinných príbuzných potrebujúcich našu ochranu a pomoc. Výrazne je prítomný teologicko-antropologický prístup zachytenia aktivistických foriem pomoci núdznym, chorým, rodinám s deťmi, zvieratám, prírode alebo aj športu," priblížil kurátor výstavy.

Výstava potrvá od 15.01. 2019 do 28.02. 2019.
Po - Pia: 9:00 - 19:00


Vystavujúci študenti: Alžbeta Sujová, Anita Štúgelová, Anna Hatasová, Barbara
Čierna, Dominik Mičuda, Lucia Gechannerová, Kristián Pribila, Kristína Fialová,
Lenka Luscoňová, Lucia Repaská, Mária Mudroňová, Miroslav Čupka, Natália
Feriančeková, Filip Oláh, Patrícia Gábrišová, Veronika Zemanová

Výstavný projekt odborne pripravil: Ateliér komunikácie v médiu fotografie na FMK UCM v Trnave pod vedením pedagógov Mgr. art. Petry Cepkovej, ArtD., doc. MgA. Jozefa Sedláka, doktorandov Mgr. Petra Lančariča a Mgr. Jakuba Kovalíka.