Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štúdio tanca diskutuje o nepodpísaných grantoch a kultúre v kraji

Divadlo Štúdio tanca, ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Po udalostiach, keď Kotleba nepodpísal dotačnú zmluvu ani Bábkovému divadlu na Rázcestí v Banskej Bystrici, ktoré tak prišlo o takmer 7000 eur, sa celoslovenská diskusia týka už aj druhého divadla.

Banská Bystrica 5. októbra (TASR) – Počas najbližších mesiacov organizuje Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici verejné diskusie, ktoré sa týkajú postoja predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu k ich umeniu a nepodpísanej dotačnej zmluvy. Tanečníci tým prišli o grant z ministerstva kultúry a festival, na ktorý mal byť použitý, museli na poslednú chvíľu zrušiť.

Prvá diskusia sa uskutočnila v Žiline, 15. októbra sa chystá priamo v Divadle Štúdio tanca, 20. októbra v Bratislave na pôde Divadelného ústavu a v novembri vo Zvolene.

"Medializácia kauzy s nepodpísanými grantmi Divadlu Štúdio tanca pomohla pri komunikácii s vrcholnými predstaviteľmi štátu. Činnosť divadla je však stále vedením BBSK spochybňovaná a finančne podhodnocovaná," uviedla Ľubica Demianová, projektová manažérka Divadla Štúdio tanca. Umelci nechcú mlčať a o tom, čo sa deje v BBSK v oblasti kultúry, chcú nahlas hovoriť.

"Informácie o skutočnom dianí v Divadle Štúdio tanca si vypočuli kompetentné politické i štátnické špičky. O stave, v ktorom sa divadlo nachádza, má právo počuť i verejnosť. Preto chceme informovať o tom, čo sa v ňom deje, ako naozaj pracujeme, čo všetko sme v tejto súvislosti podnikli a počuť aj názor ľudí, ktorí sa zaujímajú o našu tvorbu a vedia ju porovnať s obdobnými inštitúciami zo zahraničia," dodala Demianová.

Diskusie sa pôvodne mali týkať iba Divadla Štúdio tanca. No po udalostiach spred pár dní, keď Kotleba nepodpísal dotačnú zmluvu ani Bábkovému divadlu na Rázcestí v Banskej Bystrici, ktoré tak prišlo o takmer 7000 eur z ministerstva zahraničných vecí na projekt STOP EXTRÉMIZMU!, sa celoslovenská diskusia týka už aj druhého divadla. Zriaďovateľom oboch je BBSK.