Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Súčasťou rebríčkov hranosti českej skupiny IFPI sú aj dáta od YouTube

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Od samého začiatku spracovávania týchto hitparád spolupracuje spoločnosť s predajcami hudobných nosičov a rozhlasovými stanicami po celom Slovensku.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Česká národná skupina (ČNS) IFPI (The International Federation of the Phonographic Industry) od roku 2010 vydáva pravidelné rebríčky najpredávanejších hudobných albumov a najhranejších singlov v rádiách na Slovensku.

Od samého začiatku spracovávania týchto hitparád spolupracuje spoločnosť s predajcami hudobných nosičov a rozhlasovými stanicami po celom Slovensku. Ako sa trh vyvíjal, vznikla potreba zahrnúť do prehľadov aj hudbu, predávanú internetovými providermi prostredníctvom rôznych portálov a služieb. Tým od mája 2014 vznikli prehľady poradia najprehrávanejších singlov na platformách Spotify, Deezer a Google Play. S rastúcim významom ďalších platforiem zaoberajúcich sa ponukou streamovanej hudby bola nadviazaná spolupráca so spoločnosťou Apple, aby spracovávané dáta čo najlepšie odrážali trendy v počúvaní hudby slovenských používateľov internetového streamovania.

"Našou snahou bolo od samého začiatku získať dáta od všetkých veľkých hráčov na tomto trhu, preto sme sa snažili získať aj dáta o streamovaní hudby na azda najznámejšej platforme YouTube. Tento záujem mali všetci vydavatelia rebríčkov. Iniciatívy sa chopilo londýnske ústredie IFPI a po rokovaniach so spoločnosťou Google došlo k podpisu rámcovej zmluvy, na základe ktorej sú príslušným spracovateľom rebríčkov v jednotlivých krajinách poskytované potrebné dáta o streame hudby na serveri YouTube. Sme veľmi radi, že sa Slovensko zaradilo medzi krajiny, kde YouTube svoje dáta poskytuje," uviedol pre TASR zástupca IFPI Leoš Bednář.