Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vo švajčiarskom Locarne vrcholia prípravy na štart filmového festivalu

Ilustračná snímka.

O hlavnú trofej prehliadky, Zlatého leoparda, bude súťažiť 15 filmov.

Locarno 31. júla (TASR) - Projekciou reštaurovanej krátkej komédie Liberty z dielne amerického dua komikov Laurel a Hardy z roku 1929 a svetovou premiérou snímky Les Beaux Esprits francúzskeho filmára Vianneya Lebasqua sa v stredu večer začne 71. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Locarne.

O hlavnú trofej prehliadky, Zlatého leoparda, bude súťažiť 15 filmov.

Celkove premietnu v Locarne do 11. augusta v rôznych súťažných i nesúťažných sekciách festivalu viac ako 200 krátkometrážnych, dokumentárnych i celovečerných filmov z celého sveta.

Festivalovú prehliadku v švajčiarskom meste na brehu jazera Lago Maggiore, už tradične spestrí projekcia na miestnom hlavnom námestí, kde si nesúťažné filmy bude môcť pozrieť viac ako 8000 filmových nadšencov. Jednu z týchto snímok ocenia napokon prestížnou cenou divákov.

Ku koloritu MFF v Locarne patria už obvykle návštevy hviezd a hviezdičiek strieborného plátna, medzi ktoré sa v tomto roku zariadia pravdepodobne napríklad Meg Ryanová, Ethan Hawke, Jean Dujardin či Barbara Auerová.

Známi sú už aj laureáti niektorých špeciálnych ocenení, tak napríklad francúzsky scenárista a režisér Bruno Dumont, ktorý si prevezme čestného Zlatého leoparda, či americký herec Ethan Hawke, ktorého ocenia trofejou Excellence Award.