Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Švédskeho rapera Yasina odsúdili na desať mesiacov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi odsúdenými je aj ďalší raper Haval Khalil, ktorý dostal 2,5 roka za spoluúčasť na únose a okradnutí konkurenta rapera Yasina.

Štokholm 15. júla (TASR) – Švédskeho rapera Yasina odsúdil v stredu súd na desať mesiacov odňatia slobody za sprisahanie s cieľom uniesť konkurenčného umelca. Informovala o tom agentúra AFP.

Yasina Mahamouda zadržali vlani na Silvestra pre podozrenie z účasti na únose z marca 2020. Yasin sa chcel stretnúť s obeťou v nahrávacom štúdiu a potom ju nalákať do auta v centre Štokholmu, píše sa vo verdikte súdu. Yasin tieto obvinenia odmieta.

Prokuratúra uviedla, že Yasin dostával informácie, odovzdával ich a dával aj príkazy a pokyny, ako a kedy dôjde k únosu. Plánovaný únos bol nakoniec zrušený. Obeť páchatelia uniesli o niekoľko týždňov neskôr, avšak bez Yasinovej účasti.

Páchatelia obeť zbili, okradli, odfotografovali v ponižujúcich podmienkach a následne ju snímkami vydierali, uviedla prokuratúra. Keď obeť odmietla zaplatiť, zábery boli neskôr zverejnené na sociálnych sieťach.

Väčšinu dôkazov v tomto prípade tvorili správy zo zašifrovanej aplikácie EncroChat, ktorú využívali najmä členovia zločineckých skupín.

Yasinov prípad je súčasťou rozsiahleho vyšetrovania zločineckej skupiny, v rámci ktorého je obvinených z rôznych zločinov 30 osôb. Vodca skupiny bol tiež v stredu odsúdený na 17 rokov a desať mesiacov odňatia slobody, pričom ďalších 26 osôb dostalo tresty za závažnú trestnú činnosť súvisiacu s touto skupinou.

Medzi odsúdenými je aj ďalší raper Haval Khalil, ktorý dostal 2,5 roka za spoluúčasť na únose a okradnutí spomínaného konkurenta rapera Yasina.