Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Tieto šlágre vás prevedú svetom

Turisti si robia spoločnú fotografiu na námestí Trocadéroe v Paríži pred Eiffelovou vežou. Foto: TASR AP

Krásne chvíle dovolenky pripomínajú suveníry na polici a piesne, čo potešia dušu. Poznáte nestarnúce hity spojené s New Yorkom, Parížom, riekou Mississipi, Aténami? Počúvajte, spomínajte,spievajte.

Bratislava 11. júna (Teraz.sk) - Piesní o krásnych miestach a mestách vo svete, ktoré sa dostanú návštevníkovi "pod kožu" je veľa. Pripravili sme malý výber z tých najznámejších, aby ste sa mohli do nich aspoň na pár minút vrátiť.

Frank Sinatra : New York

Americký spevák, kontroverzná legenda hudby a šoubiznisu, naspieval pieseň o svetovej metropole na východnom pobreží severoamerického kontinentu. Každý riadny ples ju má v tanečnom poriadku.



Zdeněk Kratochvíl: Keď sa pod Moskvou večerí

Romantická pieseň známa pôvodne ako Podmoskovské večery je v Rusku populárna u všetkých generácií. Autormi sú Solovjov-Sedoj. Slovenský spevák Zdeněk Kratochvíl a aranžmán jej dali typické dobové čaro.



Joe Dassin : Champ Elyssés

Pôvodný názov bol Waterloo Road a patrí medzi najpopulárnejšie piesne tohto amerického speváka. O Paríži spieval aj český spevák Peter Muk v piesni Madmoiselle Paris.




Mireille Mathieu : Acropolis, adieu

Jeden z hitov 70. rokov 20. storočia o aténskej pamiatke Akropole naspievala francúzska speváčka so zvučným "rrrr", ktorú doma považujú za následníčku šansioniérky Edit Piaf. Autormi sú skladateľ a textár z Nemecka, preto bola pieseň okrem Francúzska vo vtedajšom západnom Nemecku obľúbená. V Československu ju úspešne naspievala Judita Čeřovská. Mireille Mathieu má o hlavnom meste Francúzka pieseň Sous le ciel de Paris.



Deti z Pirea

Z iného súdka je temperamentnejšia pieseň Deti z Pirea od Manosa Hadjidakisa, ktorú naspievala grécka herečka Melinda Mercouri pre film Never of Sunday. Hudba je pozadím pre tanec sirtaky s rozbíjaním pohárov. V Československu pieseň ako duet naspievali Iveta Simonová a Milan Chladil.



Marlene Dietrich: Das ist Berlin

Nemecká diva radšej emigrovala do USA, ako by mala natáčať filmy v hitlerovskom Nemecku. O rodnom meste Berlíne, kde je pochovaná, má niekoľko iných piesní Unter den Linden a Einen Koffer in Berlin. Vrátila sa do neho po druhej svetovej vojne. Svoju kariéru začala na doskách kabaretov v Berlíne a Viedni.



Mario Lanza: Arrivederci Roma

Americký tenor naspieval pieseň o hlavnom meste Talianska Ríme do filmu Sedem pahorkov Ríma. Ďalšou bola pieseň od Augustína Lara o španielskom meste Granada, ktoré je známe vo svete sídlom maurských panovníkov Alhambrou.



Mario Lanzo: Granada



Ray Charles: Georgia on My Mind

Americký černošský spevák a skladateľ, ktorý v detstve oslepol, získal za skladbu v roku 1961 cenu Grammy . V roku 1979 sa stala oficiálnou hymnou štátu Georgia.



Pussycat: Mississippi

Pieseň sa stala v roku 1975 skutočným európskym hitom holandskej country skupiny Pussycat, jej členkami boli sestry Toni, Betty a Marianne Kowalczykové. Ako sólistka sa zaskvela Toni.




Karel Gott :Vltava

Maestro Gott naspieval skladbu hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu venovanú rieke Vltave, ktorá preteká hlavným mestom Praha.