Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Úspešný román Biela ruža, Čierny les vychádza v slovenskom preklade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tretí román Eoina Dempseyho bol doteraz preložený do 14 jazykov.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Tretí román írskeho autora Eoina Dempseyho Biela ruža, Čierny les vychádza v utorok v slovenskom preklade. Svetový bestseller prináša na slovenský knižný trh Ikar. TASR o tom informovala PR manažérka vydavateľstva Lucia Čarná.

Dempseyho tretí román bol preložený do 14 jazykov, rokuje sa o filmových právach a na pokračovanie ho vysielali v rozhlase. Píše sa rok 1943. Pred nástupom Adolfa Hitlera k moci bola horská chata rodiny Gerberovcov miestom radosti a rodinnej pohody. Teraz, keď Čierny les prikryla hrubá snehová prikrývka, sa v nej odporkyňa fašistického režimu Franka Gerberová cíti osamelá a zúfalá. Cez jej domovinu sa prehnala vlna brutality, ktorá jej vzala milovaných ľudí aj zmysel života. Všetko sa zmení, keď v snehu náhodou objaví letca v uniforme Luftwaffe. Muž je zranený, v bezvedomí a vedľa neho leží padák. Franka, vyštudovaná zdravotná sestra, ho napriek svojmu odporu k režimu dovlečie do osamelej chaty v horách. Čoskoro však zistí, že muž nie je tým, za koho sa vydáva, a začne pátrať po jeho skutočnej identite. Z ich krehkého vzťahu sa v hroziacom nebezpečenstve vyvinie nevyhnutné spojenectvo.

Eoin Dempsey (1977) sa narodil a vyrástol v írskom Dubline. Počas obdobia na strednej škole bol hráčom rugby a pokúšal sa preraziť aj v rockovej kapele, no bez väčších úspechov. Nakoniec vyštudoval obchod na univerzite v Dubline. V roku 2008 sa presťahoval do Filadelfie, kde žije s manželkou a deťmi. Pôvodne pracoval ako učiteľ informatiky, dnes sa už naplno venuje písaniu. Do povedomia svetovej čitateľskej verejnosti sa dostal svojím tretím románom, ktorý mu doslova zmenil život.