Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Návštevníci Synagógy v Nitre môžu obdivovať Bibliu z Papuy i zo Samoy

Ilustračné foto Foto: TASR

Zvláštnosťou je tzv. Biblia do nepohody, ktorá je vystavená v akváriu.

Nitra 28. júna (TASR) – Vyše dvesto exponátov biblií napísaných v rôznych svetových jazykoch si budú môcť pozrieť návštevníci nitrianskej Synagógy. Putovná výstava sa uskutoční od utorka 2. júla do nedele 7. júla. Knihu kníh predstaví nielen z pohľadu historického, ale aj ako posolstvo k súčasnému človeku, informovala Ľudmila Synaková z nitrianskeho Mestského úradu. Výstavu pripravilo OZ Biblia na cestách v spolupráci s mestom Nitra.

Viac ako polročné úsilie organizátorov prinieslo výsledky v zozbieraní zhruba 40 kusov starých výtlačkov biblií, spevníkov, modlitebných kníh, kancionálov a katechizmov v časovom rozmedzí rokov 1744 až 1890. K najstarším patria Žaltár z roku 1744, Písmo Sväté (Biblia Sacra) z roku 1776 a Modlitebná kniha z roku 1782. V kópiách bude vystavený preklad Nového zákona od Jána Blahoslava z roku 1568. Veľmi starý a vzácny je pergamenový zvitok Tory, zachránený z budovy synagógy, ktorá mala byť zdemolovaná. Vzácna je tým, že je na nej v hebrejčine opísaná časť knihy Deuteronomium (5. Kniha Mojžišova) od 22. do 27. kapitoly.

Z nových kníh zaujme luxusné prevedenie tzv. Biblie Dalí, v ktorej ilustrácie namaľoval slávny španielsky maliar surrealizmu Salvador Dalí. Kniha váži 12 kilogramov a na Slovensku máme len 333 kusov tejto knihy. Ďalším unikátom sú veľmi zaujímavé biblie zo vzdialeného Tichomoria ako napríklad Biblia z malého ostrova Samoa či Nový zákon v jazyku Maurov, pôvodných obyvateľov Nového Zélandu. Skutočným unikátom je Biblia vo forme MP3, ktorá obsahuje nahrávku celej Biblie v jazyku pidgin-english, ktorým hovoria domorodci na ostrove Papua - Nová Guinea. Tento prístroj je napájaný solárnou energiou. Zvláštnosťou je tzv. Biblia do nepohody, ktorá je vystavená v akváriu. Je odolná voči vode a zároveň aj nehorľavá. Tajomstvo "papiera", z ktorého je vyrobená, je chránené patentovým úradom USA. Výstava ponúka aj súčasné preklady biblií, komentáre, slovníky, encyklopédie a sprievodnú literatúru.