Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Szidi Tobias začína dnes slovenské turné

Na snímke herečka a speváčka Szidi Tobias Foto: TASR - Jakub Kotian

V rámci turné nvštívi šesť slovenských miest.

Bratislava 5. mája (TASR) - Szidi Tobias, vynikajúca a uznávaná slovenská divadelná a filmová herečka aj speváčka, členka Divadla Astorka Korzo '90, pripravila pre svojich fanúšikov koncertné turné, v rámci ktorého navštívi šesť slovenských miest. Začína v Žiline 5. mája, ďalšími mestami budú Poprad (10.5.), Prešov (11.5.), Nitra (19.5.), Trnava (25.5.), záverečným bude koncert v bratislavskej Starej tržnici 26. mája.

Na májových koncertoch predstaví Szidi živú verziu svojho najnovšieho, v poradí šiesteho albumu Jolanka, vydaného v decembri minulého roka v produkcii slovenského vydavateľstva Pavián Records.

Hneď po vydaní Jolanky bolo zrejmé, že ide o jeden z najzaujímavejších a najoriginálnejších česko-slovenských albumov uplynulého roka. Tak, ako sa už v prípade Szidi stalo zvykom, jedná sa o album plný osobitých a originálnych piesní, intímnych osobných spovedí a výpovedí o živote samom, jeho vnímaní a prežívaní. Autorské podanie Szidi Tobias, neopakovateľný precítený hlasový prejav, odzbrojujúca úprimnosť, neodolateľný šarm a spevácke majstrovstvo, to všetko dáva každej zo skladieb punc výnimočnosti.

"Cédečko očarí spojením slovenskej a maďarskej melodiky so zvukomalebnými ohlasmi šansónu, balkánskeho folklóru, klezmeru a odrobiniek tradičného džezu. Suma sumárum: metaforický výsledok pozorného načúvania hovorí, že je to celé tak, ako keby výsledný útvar skomponoval Gabriel García Márquez s Fridou Kahlo v réžii mladého Emira Kusturicu. A to nie je maličkosť, to je CD roka," napísal v recenzii albumu Pavel Malovič.



Autorsky sa na albume (už po šiestykrát) podieľal osvedčený tandem Milan Vyskočáni (hudba a produkcia) a Peter Lipovský (texty). Jedným textom prispel Milan Lasica a po prvýkrát si jednu pieseň otextovala aj samotná speváčka (pieseň Édesanyám, ktorú venovala mame).

"Chcela som urobiť bláznivý album s trúbami, cimbalom a husľami, taký, aby z neho išiel temperament a radosť. Môj muž Peter Lipovský s Milanom Vyskočánim mi také piesne napísali. Už sa neviem dočkať, čo na ne povedia naši ľudia," osvetľuje pozadie vzniku albumu speváčka Szidi Tobias. Piesne na albume sú naspievané v slovenčine, češtine a maďarčine a podľa slov Petra Lipovského, dvorného textára a životného partnera Szidi, sa jedná zatiaľ o jej najosobnejší album. Bol nahrávaný v komornom rodinnom prostredí štúdia českého hudobníka Davida Kollera, o mix a mastering sa postaral Michal Pekárek. Hudobne sa na ňom podieľalo cez dvadsať vynikajúcich muzikantov, medzi nimi Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Milan Osadský či Stano Palúch.

Album vysoko hodnotili aj české Lidové noviny, ktoré napísali: "Szidi si na albume Jolanka oblieka piesne ako šaty zo šatníka. V každej dokáže byť iná a do každej si vezme nejaký doplnok, drobnosť, ktorú nájde, alebo má po ruke. Szidi miluje príbehy obyčajných ľudí, a to je z jej piesní aj cítiť. Vyberá si texty, ktoré pôsobia veľmi osobne, ale nájdeme sa v nich všetci. Speváčka má na tomto albume niekoľko tvárí, dokáže byť nežná aj provokujúca, bláznivá aj pokorná, zo všetkého najviac však úprimná."

Vstupenky na koncerty sú v predaji v miestach konania koncertu aj v predajnej sieti Ticketportal. TASR za organizátorov turné informoval Pavol Maruščák.