Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

T. Töpfer: Pred domom F. Kriegla stálo 24 hodín denne eštebácke auto

Na archívnej snímke herec Tomáš Töpfer počas rozhovoru po novinárskej projekcii filmu Muž, ktorý stál v ceste v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Muž, ktorý stál v ceste je posledným filmom Daniela Heribana, ktorý v ňom hrá Alexandra Dubčeka.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Muž, ktorý stál v ceste je názov historickej drámy, ktorá sa vracia k začiatku okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. Film približuje odvážneho lekára Františka Kriegla, jediného československého politika, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil najvyššiemu predstaviteľovi Sovietskeho zväzu Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol, dokument znamenajúci súhlas s okupáciou.

Jediného muža, ktorý sa v Moskve nepoddal, stvárňuje v novom filme režiséra Petra Nikolaeva (Báječná léta pod psa, Kousek nebe, Lidice) český herec Tomáš Töpfer. V rozhovore pre TASR potvrdil, že Kriegel je jeho životnou úlohou. "Neviem, či ešte niekedy dostanem takúto veľkú príležitosť, navyše takú komplikovanú, zvláštnu a výraznú postavu. Hral som v rôznych televíznych seriáloch rôzne roličky, to ma všetko baví, ale takúto úlohu, kde máte pocit obrovskej zodpovednosti, takú som ešte nedostal," priznal herec.

Po osobnosti Kriegla podľa vlastných slov pátral a spolu s režisérom "lovili" vo všetkých možných prameňoch, navyše patrí medzi pamätníkov udalostí roku 1968. "Býval som na Vinohradoch, vedeli sme, kde býva Kriegel, chodili sme okolo jeho domu, pred ktorým 24 hodín denne stálo eštebácke auto, do posledného dňa ho fízli strážili," prízvukuje Töpfer.

"Kriegel sa ako jediný nenechal zlomiť, mal silnú prípravu, bol v španielskej občianskej vojne ako lekár, v Číne v čase vojny, bol to človek, ktorý niečo prežil a bol zocelený, na rozdiel od tých našich okresných funkcionárov, ktorí vôbec neboli štátnici, boli to posluhovači Moskvy," vyhlásil herec. Kriegel bol na začiatku okupácie zatknutý a unesený, spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon).

Muž, ktorý stál v ceste je posledným filmom Daniela Heribana, ktorý v ňom hrá Alexandra Dubčeka. Gustáva Husáka stvárňuje Adrian Jastraban, Jaroslav Mendel si zahral Vasila Biľaka a v úlohe Rivy Kriegelovej, manželky hlavného hrdinu uvidia diváci Zuzanu Mauréry.

"Tento film s podtitulom Zlu sa nemá ustupovať by mali púšťať v školách, len málo z tých našich vtedajších funkcionárov bolo ochotných zlu neustupovať, Kriegel bol vlastne jediný, mal za sebou obrovskú životnú skúsenosť. On vedel, že ak nepodpíše, môže prísť o život, že si ho v Moskve nechajú, vedel to, a riskoval veľa, jemu išlo reálne o život," podčiarkol Töpfer.

Film vstúpil do kín 12. októbra.