Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Takéto akcie a novinky vás neminú na známych slovenských hradoch

Hrad Krásna Hôrka, archívne foto. Foto: TASR/František Iván

Výročie požiaru hradu Krásna Hôrka si miestni pripomenú protestným pochodom. Na Nitrianskom hrade pribudne letná terasa, detské ihrisko i hradná pivnica. Turistická sezóna na Fiľakovskom hrade sa začína výstavou Od chmeľu k pivu.

Krásnohorské Podhradie 8. marca (TASR) – Piate výročie požiaru Národnej kultúrnej pamiatky (NKP) hradu Krásna Hôrka si obyvatelia Krásnohorského Podhradia v okrese Rožňava pripomenú v piatok (10.3.) tichým protestom. Chcú ním poukázať na pomalú obnovu tejto pamiatky.

Protest sa začne o 13.40 h, v rovnakom čase, ako pred piatimi rokmi hrad zachvátil požiar. Uskutoční sa na ceste E 571 v trase Košice - Zvolen, v obci Krásnohorské Podhradie. Pôjde o spomalenie dopravy v oboch smeroch na trase Košice - Rožňava. Mottom protestu, ktorý organizujú obyvatelia, je "Spomaľte na rýchlosť rekonštrukcie hradu!", aby sa ani šoféri neponáhľali, ak sa ani s rekonštrukciou nikto neponáhľa.

"Máme taký pocit, že sa veci nedejú tak, ako by sa mali. Sú tu zbytočné legislatívne prieťahy. Zatiaľ je chvályhodné síce, že sa hrad zastrešil a nedochádza k ďalšiemu chátraniu NKP, ale predstavovali sme si, že ten proces bude trocha rýchlejší. Žiaľ, podľa našej legislatívy, či už ide o verejné obstarávania, alebo podpisy zmlúv, nastávajú tam nejaké procesné prieťahy. Je úplne nemysliteľné, že keď vo verejnom obstarávaní na architekta vzíde z tejto súťaže víťazný uchádzač, následne sa s ním podpíše zmluva až o desať mesiacov," uviedol pre TASR starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo.

Ľudia podľa jeho slov nepociťujú to, že je snaha rekonštrukciu hradu urýchliť. "Veľakrát sa síce odvoláva na zhotoviteľov, aj keď si myslím, že zhotovitelia dostávajú zmluvy, v ktorých je ukotvené, že v akom časovom horizonte, respektíve do akého termínu musia tieto práce ukončiť," zdôraznil starosta.



Ako povedal, s obyvateľmi uvažovali aj o petícii. "Neviem, kde je chyba a prečo ten tok informácií, tak ako v minulosti, aj teraz je dosť slabý," skonštatoval Bollo s tým, že dosah zatvorenia hradu pociťuje obec i miestni podnikatelia.

"Myslím si, že jeden z najkrajších a predtým najzachovalejších slovenských hradov si to nezaslúži. Takýmto miernym protestom sa budeme snažiť upriamiť pozornosť na náš hrad, ako aj obyvateľov našej obce," dodal Bollo.

Na Nitrianskom hrade pribudne letná terasa, detské ihrisko i hradná pivnica



Nitriansky hrad, na ktorý každoročne zavíta vyše 60.000 návštevníkov, sa pripravuje na letnú turistickú sezónu. Tá sa začne v apríli tohto roka a potrvá do októbra. Okrem novovybudovaného objektu služieb turistom pripravilo Biskupstvo Nitra niekoľko noviniek, ktoré prispejú k zatraktívneniu tejto dominanty mesta pod Zoborom. „V lete chceme otvoriť pivnicu pod Biskupským palácom. Bude to menšia vinárnička s rýchlym občerstvením,“ skonštatovala Veronika Pleštinská, riaditeľka neziskovej organizácie Castellum.

Pohľad na Nitriansky hrad, archívne foto.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Biskupská pivnica z 13. storočia mala byť pôvodne otvorená už vlani, jej otvorenie sa však oneskorilo. Dôvodom bol dlhý archeologický a neskôr aj historický výskum. Počas archeologického výskumu sa našli historické murivá a okná, ktoré sú pozostatkami pôvodného románskeho paláca a tiež nálezy z doby železnej, včasného stredoveku a ľudské kostrové pozostatky. Pivnicu, ktorá by mala slúžiť predovšetkým na prezentáciu kraja ako regiónu s vinárskou tradíciou, zrekonštruovalo biskupstvo zo svojho rozpočtu. Na reštaurovanie stien získalo peniaze z Nórskych fondov. Kapacita priestorov je zhruba 20 až 30 ľudí.

Počas letnej turistickej sezóny budú môcť návštevníci hradu využívať aj dve terasy pred budovou a na streche objektu služieb turistom. Pribudnúť by malo aj menšie detské ihrisko. Počas návštevy hradu si môžu turisti pozrieť Diecézne múzeum, Vazulovu vežu, gotickú priekopu, navštíviť môžu kazematy a časť biskupských záhrad. Vystúpiť môžu aj na vežu hradnej katedrály. Spodné nádvorie hradu spája s balustrádou veže celkovo 155 schodov. „Finišujeme s prípravou výstavy liturgických predmetov, ktorou zatraktívnime chodby vedúce na vyhliadku veže,“ povedala Pleštinská. Súčasťou výstavy budú liturgické rúcha, najstaršie z nich pochádzajú zo 17. storočia.

Turistická sezóna na Fiľakovskom hrade sa začína výstavou Od chmeľu k pivu



Otvorením výstavy Od chmeľu k pivu, ktorá približuje históriu pivovarníctva, sa v utorok 14. marca o 16.30 h oficiálne začína tohtoročná turistická sezóna na Fiľakovskom hrade. TASR o tom informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, podľa ktorej sa návštevníci hradu môžu tešiť na viacero noviniek.

Fiľakovský hrad, archívne foto.
Foto: TASR/Branislav Caban


„Pri príležitosti 10. výročia založenia nášho múzea otvárame sezónu s rozšírenou a zmodernizovanou stálou expozíciou, ktorá je po novom na štyroch podlažiach Bebekovej bašty. Paleontologická expozícia na prízemí predstavujúca flóru a faunu treťohornej krajiny sa rozšírila o viac ako 20 miliónov rokov staré pozostatky vyhynutých bezstavovcov a odtlačky rastlín z Fiľakova a jeho okolia,“ priblížila riaditeľka.

Dodala, že ďalšiu stálu expozíciu s názvom Stáročia Fiľakovského hradu spestril nálezový materiál z archeologických výskumov posledného desaťročia. „Vystavené sú aj novovypožičané nálezy z Archeologického múzea Slovenského národného múzea, z výskumu Jánosa Kalmára, ktoré sú snáď najkrajšími kúskami celého súboru,“ konštatovala Tittonová.

K ďalším zaujímavostiam stálej expozície podľa jej slov patrí rekonštrukcia mužského hrobu zo slovansko-avarského pohrebiska v Prši či slávnostný ženský odev z doby bronzovej, ktorý predvádza spôsob nosenia kovových šperkov a nášiviek z hodejovského pokladu. „Prezentované je i dobové oblečenie posledného hradného kapitána, Štefana Koháryho II., znázornené na viacerých olejomaľbách,“ doplnila.