Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Talentovaní ľudia tu sú, otázka je, či dostanú priestor, tvrdí Leščák

Scenárista Marek Leščák počas tlačovej konferencie, 24. júna 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenský divák je podľa scenáristu Mareka Leščáka dnes už odchovaný na západoeurópskych a amerických filmoch.

Trenčianske Teplice 25. júna (TASR) – Ocenenie Zlatá kamera z tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice (23. – 26. 6.) nie je podľa jeho tohtoročného držiteľa, scenáristu Mareka Leščáka, len jeho osobným ocenením, ale je akoby generačným ocenením pre všetkých ľudí, s ktorými spolupracuje.

„Začínal som s filmami s Martinom Šulíkom, neskôr som pokračoval s Jarom Vojtekom, Jurom Lehotským, Ivetou Grófovou, Ivanom Ostrochovským. Je to plejáda tvorcov, ktorých filmy sa podarilo dostať do sveta a získali množstvo ocenení. Takže vnímam to ako generačné ocenenie,“ priblížil autor scenárov takmer dvadsiatky celovečerných filmov.

Tvorba scenára je podľa neho pre režiséra aj scenáristu dôležitá preto, lebo si pomenovávajú veci, o ktorých chcú rozprávať, určujú si tempá, rytmus toho rozprávania. „Väčšinou sa scenár vytvára ešte aj počas nakrúcania. Má niekoľko verzií. Prvá verzia, s ktorou sa stotožníme, druhá, ktorá získa nejaké prostriedky. Následne sa na základe naturelu hercov, ktorí obsadzujú jednotlivé role, scenár upravuje a napokon sa text 'ušije' priamo na jednotlivé lokácie,“ priblížil Leščák s tým, že tento spôsob práce so scenárom môže byť inšpiratívnym aj pre samotného autora.

Slovenský divák je podľa Leščáka dnes už odchovaný na západoeurópskych a amerických filmoch. Podarilo sa urobiť žánrový film Kandidát, ktorý stál relatívne málo peňazí, a podarilo sa z neho urobiť divácky film. „Všetky žánrové filmy vstupujú do súboja s niekoľkonásobne drahšími filmami zo západnej Európy a Ameriky. Vždy je to postavené na tom, ako invenčne oklamať tie prostriedky, ktoré potrebujete do toho filmu vraziť. To znamená, že musíte vytvoriť nejaký zaujímavý spôsob a nejaký nápad, ktorý napriek tomu, že tam niet toľko peňazí, bude divákov zaujímať,“ doplnil Leščák. "Ukazuje sa však, že tí talentovaní ľudia tu sú, otázkou je len to, či dostanú priestor, aby ďalej pokračovali."

Ocenenie si slovenský scenárista, držiteľ Českého leva, pedagóg na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU prevezme dnes večer v rámci slávnostného ceremoniálu. Spolu s ním odovzdajú organizátori filmového festivalu aj prestížne ocenenia Umelcova misia francúzskej herečke Chiare Mastroianni a slovenskej herečke Zdene Studenkovej.