Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Taliansky filmový archív Cineteca di Bologna predstaví svoje poklady

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pondelková prezentácia Cineteca di Bologna spojená s projekciou štyroch digitálne reštaurovaných nemých filmov sa uskutoční o 11.00 h.

Bratislava 6. februára (TASR) - Vzácnym dielam z talianskeho filmového archívu Cineteca di Bologna bude patriť v pondelok 10. februára bratislavské Kino Lumiére. Uskutoční sa tam prezentácia činností bolonského filmového archívu spojená s projekciou štyroch digitálne reštaurovaných nemých filmov. "Premietne sa aj jeden z najvýznamnejších filmov talianskej kinematografie z obdobia 70. rokov, oscarová kriminálna dráma Nezvyčajné vyšetrovanie (1970) režiséra Eliu Petriho," TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prezentácia činnosti filmového archívu Cineteca di Bologna je hlavným podujatím projektu Znovuobjavené filmové klenoty. Činnosť filmového archívu v Bologni predstaví Guy Borlée, koordinátor filmového festivalu Il Cinema Ritrovato. Stojí tiež za výberom krátkych nemých filmov, ktoré budú mať diváci možnosť vidieť na prezentácii.

V programe figuruje aj taliansky nemý film Satanská rapsódia (1917) Nina Oxiliu, faustovský príbeh o žene z vysokej spoločnosti, ktorá v snahe získať späť stratenú mladosť uzavrie zmluvu s Mefistom. Ide o jeden z významných filmov svojej doby v hlavnej úlohe s Lydou Borelliovou. "Autorom hudby je Pietro Mascagni, ktorý sa ako prvý taliansky hudobný skladateľ podujal skomponovať hudbu k filmu a zosynchronizovať ju s jednotlivými scénami," dodala Nôtová.

Diváci si budú môcť pozrieť aj krátke niekoľkominútové snímky, a to britský film Brodenie cez rieku (1910) Georgea Alberta Smitha, francúzsky film Účesy a klobúky Holandska (1910) Alfreda Machina a taliansky film Impozantná Bologna (1912). Dozvedia sa tiež o postupoch ich digitálneho reštaurovania. "Tento výber prezentuje výsledky rozsiahleho projektu, ktorý realizuje Cineteca di Bologna už od 90. rokov minulého storočia. S rozširujúcou sa archívnou zbierkou a vznikom filmových laboratórií sa usiluje o to, aby nemý film získal pozornosť, ktorú si zaslúži ako predmet štúdia, ale aj potešenia," hovorí Vanda Vacvalová zo SFÚ, koordinátorka projektu Znovuobjavené filmové klenoty.

Pondelková prezentácia Cineteca di Bologna spojená s projekciou štyroch digitálne reštaurovaných nemých filmov sa uskutoční o 11.00 h. Oscarovú kriminálnu drámu Nezvyčajné vyšetrovanie premietnu o 18.00 h.