Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

ANDREA DE LUCA: Je dôležité, aby dnešní mladí nezabudli, čo sa stalo

Na archívnej snímke z januára 1945 obete fašistického holokaustu - deti stoja za ostnatým drôtom v nacistickom koncentračnom tábore v poľskom Osvienčime tesne po tom, ako tábor oslobodili sovietske jednotky. Foto: TASR/AP

Pred 70 rokmi vojaci Červenej armády oslobodili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v južnom Poľsku.

Bratislava 27. januára (TASR) - Dvadsať žiakov z tretej triedy bilingválnej sekcie Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave sa dnes predpoludním zúčastnilo na prezentácii dokumentárneho filmu Volevo solo vivere (Chcel som len žiť) a následnej besede v Talianskom kultúrnom inštitútu (Istituto italiano di cultura, IIC) v hlavnom meste Slovenska.

Prezentáciu a besedu pripravil taliansky lektor Andrea De Luca a uskutočnila sa pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na dnes. Pred 70 rokmi vojaci Červenej armády oslobodili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v južnom Poľsku.

So žiakmi prišiel na prezentáciu profesor talianskej literatúry Gabrio Vitali, potvrdila dnes pre TASR Alexandra Kučmová z IIC. Andrea De Luca zopakuje prezentáciu dnes o 18:15 hod v IIC pre širšiu verejnosť. "Pre Taliansko, a myslím, že aj pre iné národy, je tento deň významný z toho pohľadu, aby sa nezabudlo, najmä, aby dnešní mladí ľudia nezabudli, čo sa stalo," uviedol Andrea De Luca pre TASR. "Taliansko je smutne známe tým, že prinieslo mnoho obetí počas druhej svetovej vojny. Z Talianska boli do vyhladzovacích táborov deportované státisíce ľudí," dodal.

"Film, ktorý pri prezentácii uvediem, je dielom režiséra Mimma Caloprestiho a má titul: Volevo solo vivere." Ako ďalej De Luca uviedol, ide o "veľmi vzácne svedectvá". "Ide o deväť výpovedí talianskych židov, ktorí boli deportovaní do vyhladzovacieho tábora Auschwitz. Sú to rôzne výpovede o tom, ako do tábora cestovali, ako v ňom žili, ako boli oslobodení. Je to pomerne smutná, ale pravdivá skúsenosť, ktorú, čo musím zdôrazniť, sa režisérovi podarilo veľmi dobre vystihnúť, veľmi edukatívne, keďže téma je veľmi delikátna a teda veľmi ťažké je s ňou zostať zoči-voči. Režisérovi Mimmovi Caloprestimu sa podarilo vytvoriť dielo, pri ktorom neupadol do smutnej banality," podčiarkol Andrea De Luca.

Dokumentárny film talianskeho režiséra z roku 2006 bol predstavený v máji toho istého roku na 59. ročníku medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom meste Cannes mimo súťažnej prehliadky. Priniesol svedectvá deviatich talianskych občanov, ktorí prežili deportáciu a pobyt vo vyhladzovacom tábore Auschwitz. Talianom tento dokument pripomína dôsledky rasových zákonov, deportácie, rozdelenie rodín. Film tvorí súčasť série, ktorú založil režisér Steven Spielberg a ním vytvorená nadácia - USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education. Jej pôvodný názov bol The Survivors of the Shoah Visual History Foundation. Išlo o neziskovú organizáciu, ktorá zaznamenávala na video svedectvá tých, čo prežili holokaust.