Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

MÉDIÁ: Generálny riaditeľ TASR J. Rezník sa dožíva životného jubilea

Generálny riaditeľ Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník, archívna snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Rezník zaviedol v TASR novú organizačnú štruktúru, zefektívnil činnosť inštitúcie a zorganizoval implementovanie viac ako desiatich nových mediálnych produktov tlačovej agentúry.

Ružomberok/Bratislava 11. júla (TASR) - Generálnym riaditeľom verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) je PhDr. Jaroslav Rezník, ktorý nastúpil do funkcie šéfa TASR v apríli 2007. V utorok 12. júla sa dožíva 50 rokov.

V TASR zaviedol novú organizačnú štruktúru, zefektívnil činnosť inštitúcie a zorganizoval implementovanie viac ako desiatich nových mediálnych produktov tlačovej agentúry.

Jaroslav Rezník sa narodil 12. júla 1966 v Ružomberku. Vyštudoval slovenský a ukrajinský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Prešove. Po ukončení vysokoškolských štúdií prednášal na katedre slovenského jazyka a literatúry UPJŠ dejiny staršej slovenskej literatúry a svetovú literatúru.

Na archívnej snímke vľavo generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník odovzdáva cenu Martinovi Junasovi počas oceňovania najlepších autorov v projekte Nebuď otrok drog. Bratislava, 31. marca 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Od roku 1993 pôsobil ako riaditeľ Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu (SRo) v Košiciach. V rokoch 1997-2005 bol ústredným, potom generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu (SRo) v Bratislave. Je autorom úspešnej koncepcie projektu Slovenský rozhlas ako národné multikultúrne médium. V roku 2000 získal ocenenie Manažér roka. Na funkciu generálneho riaditeľa SRo kandidoval aj na nasledujúce funkčné obdobie, o vedúci post v SRo sa tak uchádzal tretí raz od roku 1997.

Dňa 8. februára 2006 však svoju kandidatúru z rokovania Rozhlasovej rady SRo stiahol a definitívne odstúpil z volieb riaditeľa rozhlasu. V rokoch 2000 až 2004 bol členom Vedeckej rady Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Do roku 2007 pracoval na Ministerstve kultúry SR v sekcii médií a audiovízie na pozícii hlavný štátny radca.

Vláda SR ho vymenovala 4. apríla 2007 do funkcie generálneho riaditeľa TASR, ktorej sa ujal 5. apríla 2007. Po legislatívnej zmene TASR zo štátnej príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu ho Správna rada TASR v apríli 2009 opätovne zvolila za generálneho riaditeľa TASR na päťročné funkčné obdobie. Tento post obhájil a v januári 2014 ho Správna rada TASR opäť zvolila za generálneho riaditeľa TASR na ďalšie päťročné funkčné obdobie počnúc dňom 30. apríla 2014.

Na archívnej snímke vypočutie kandidáta na generálneho riaditeľa TASR.
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš


Pod jeho vedením vznikol v TASR silný spravodajský web Teraz.sk a rešpektovaná online televízia TABLET.TV. Projekt digitalizácie archívov TASR z prostriedkov Európskej únie sa uskutočnil v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, Prioritná os 2 - Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií. Výsledkom sa stalo moderné vyhľadávacie webové rozhranie, ktoré poskytuje náhľady zdigitalizovaného archívu.

Je členom Rady pre reklamu a členom CIF.

Jaroslav Rezník je ženatý a má tri deti. Jeho otec - Jaroslav Rezník je básnik, spisovateľ a publicista.

Na archívnej snímke spisovateľ a básnik Jaroslav Rezník.
Foto: TASR/Štefan Puškáš