Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Tatranská galéria ponúka možnosť spoznať život Albína Brunovského

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2002 slovenský maliar, grafik a ilustrátor Albín Brunovský. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Albín Brunovský navrhol aj sériu posledných československých bankoviek a známok oceňovaných vo svete.

Poprad 3. marca (TASR) – Tatranská galéria v Poprade pripravila interaktívnu výstavu s názvom Klobúk dole pán Brunovský určenú najmä pre detského návštevníka. Hravou formou priblíži život a dielo jedného zo slovenských grafikov a maliarov Albína Brunovského.

„Na jeho obrazoch môžete vidieť ilustrácie zo Záhoria, kde sa narodil a vyrastal, ale aj haváriu lietadla v Zohore počas 2. svetovej vojny, poľný lazaret či loď, ktorou priplávala jeho mama z Ameriky,“
uviedla riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková s tým, že deti si môžu vyskúšať, že obraz, ktorý je otočený dole hlavou, môže pripomínať ľudskú tvár, rôzne zrkadliace sa predmety a hry s perspektívou.

V druhej časti výstavy, ktorá je inšpirovaná jeho ilustráciami rozprávkových kníh, nájdu deti strašidelný les. „Odvážlivci sa môžu zošmyknúť z komína, kde sa na nich škeria Brunovského čerti, alebo si vyskúšať preliezačku cez bralo z knihy Malá morská panna, ktorá ich zavedie až ku krtkovi z Palculienky,“ informovala riaditeľka galérie.

Albín Brunovský navrhol aj sériu posledných československých bankoviek a známok oceňovaných vo svete. Ich zväčšeniny poslúžia deťom na zábavu. "O umelcovi bolo známe, že mal rád klobúky. Toto jeho znamenie je ukryté v každej časti výstavy,“ doplnila riaditeľka. Vernisáž sa uskutoční v piatok 4. marca o 15.00 h a výstava potrvá do 19. júna.