Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Tatranská galéria spojila do jednej výstavy otca a syna Kudličkovcov

Budova bývalej parnej elektrárne, dnes sídlo Tatranskej galérie, s vyše storočným komínom v pozadí, v Poprade Foto: TASR/Oliver Ondáš

Venovaný je niekoľkým žánrom umenia, konkrétne výtvarnému umeniu, scénografii, hudbe, divadlu, filmu a fotografii.

Poprad 29. mája (TASR) - Tatranská galéria v Poprade otvorila dnes nový multimediálny projekt, špeciálne realizovaný pre priestor starej elektrárne. Venovaný je niekoľkým žánrom umenia, konkrétne výtvarnému umeniu, scénografii, hudbe, divadlu, filmu a fotografii, pričom zjednocujúcimi osobnosťami tohto projektu sú umelci, otec a syn, Ján a Boris Kudličkovci.

„Výstava dvoch generácií autorov prezentuje ich pohľad na priestor prevedený dvoma rozdielnymi formami – maľbou a scénografiou. Jánovu poetickú sémantiku, meditatívny podtón a esenciálnu citlivosť krajiny dopĺňa Borisova veľkolepá jednoduchosť divadelných scén,“ uviedla na tlačovej konferencii kurátorka výstavy a zároveň riaditeľka galérie Anna Ondrušeková. Výstava bude v priestoroch elektrárne inštalovaná do 2. augusta a počas tohto obdobia je v Poprade pripravených viacero sprievodných aktivít.

Myšlienka spojiť otca a syna, dvoch autorov pomerne rôznych žánrov, do jednej výstavy skrsla ešte pred viac ako rokom. „Mne sa to veľmi páči, pretože to bolo moje tajné želanie a taká vízia, so synom sa stretnúť na jednej výstave, mám z toho veľmi dobrý pocit. A hoci sme odlišní, máme veľa spoločných vecí v našej tvorbe, ktoré sa dopĺňajú a je to také kompaktné,“ konštatoval Kudlička st., pre ktorého je jeho syn zároveň žiakom.

Profesor Ján Kudlička pochádza z Ružomberka, kde pôsobí dodnes. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a po štúdiu sa zameriava na pedagogickú činnosť a vlastnú tvorbu v ateliéri na Liptove, kde spoznáva viacero významných osobností slovenského umeleckého života: Ester Martinčekovú-Šimerovú, jej manžela fotografa Martina Martinčeka, ale aj Ľudovíta Fullu. Práve títo ľudia ho podľa jeho vlastných slov inšpirovali pri tvorbe a dá sa povedať, že sú zároveň autorovými vzormi. „Inšpiráciu najčastejšie získavam v krajine severnej Oravy, kde chodím aj šesťkrát do roka,“ dodal Kudlička st.

Výnimočnými opusmi tvorby Jána Kudličku sú podľa Ondrušekovej Madony a Piety, ktorých symbolika a emotívny účinok je zdôraznený práve autentickým tvaroslovím a rukopisom autora. Spoločným znakom obidvoch tém je typická jednoduchosť, strohosť, jemnosť a ladnosť tvarov, farieb, zdôrazňujúca čistotu a pokoru. Okrem viacerých obrazových cyklov tvorby sa na výstave v Poprade predstaví aj aktuálnymi fotografiami, ktoré zhotovil pri poslednej návšteve New Yorku.

Boris Kudlička študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a po škole začal spolupracovať s Teatr Wielki – Opera Narodowa vo Varšave. Momentálne pracuje s viacerými režisérmi, napr. Mariuszom Treliňským, Keithom Warnerom alebo Dalom Duisingom na inscenáciách pre svetové operné scény. Ako zdôraznil samotný scénograf, práve opera, tá novodobejšia, je mu v súčasnosti srdcu najbližšia. Profesionálne sa venuje aj vytváraniu dekorácií do filmov alebo výstavnému dizajnu. „Hviezdy svetovej opery, najslávnejší sólisti i režiséri vyslovili scénografickým kreáciám Borisa Kudličku vysoké uznanie,“ upozornila Ondrušeková.