Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Témami tohtoročného festivalu Jeden svet budú extrémisti či utečenci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jubilejný desiaty ročník podujatia bude hostiť prievidzský dom kultúry 13. až 18. marca.

Prievidza 8. marca (TASR) - Vojnové reportáže, vyhrážky za sledovanie postov extrémistov na sociálnej sieti, pomoc sýrskym utečencom, vysokohorská príroda či život v arabských krajinách budú témami tohtoročného filmového festivalu Jeden svet v Prievidzi. Jubilejný desiaty ročník podujatia bude hostiť prievidzský dom kultúry 13. až 18. marca, informoval riaditeľ festivalu Ivan Sýkora.

Hosťom festivalu v pondelok 13. marca bude novinárka Petra Procházková, ktorá priblíži vojnové reportáže, situáciu v Afganistane či pomoc občianskemu združeniu Berkat. Jej rozprávanie doplnia filmy Čečenská uspávanka a Na východ od raja, v ktorých vystupuje.

Témou druhého dňa festivalu, 14. marca, bude fenomén extrémizmu. Hosťom bude aktivista Ján Benčík, ktorý monitoruje vyjadrenia pravicových extrémistov na internete, za svoju činnosť si vyslúžil ocenenie Biela vrana, ale aj početné vyhrážky. Tému doplní dokument Model pána starostu o maďarskom ultranacionalistickom politikovi.

V stredu 15. marca sa festival dotkne sýrskych utečencov. Situáciu v šesťmiliónovom Libanone, kde ich žije asi 1,5 milióna, priblíži cestovateľka Edita Bednárová, rodáčka z Prievidze, ktorá tam od začiatku roka pomáhala. Program doplnia tri filmy, ktoré zachytávajú rôzne aspekty života utečencov.

Štvrtok 16. marca bude patriť autorskému dňu filmára Erika Baláža, predovšetkým premietaniu nového filmu Život v oblakoch o divokej prírode vo Vysokých Tatrách a jej zvieracích obyvateľoch. V piatok 17. marca bude hosťom festivalu fotograf Alan Hyža, ktorý s arabistkou slovenského pôvodu Emíre Khidayer pracoval päť rokov na knihe Arábia chutí o arabskej kulinárii, živote, kultúre a náboženstve. Jeho rozprávanie doplnia dva filmy: Nemusíš s láskou, stačí s citom o sexualite ľudí s mentálnym hendikepom a roadmovie Okhwan na ceste za slobodou o mužovi, ktorý prešiel na bicykli 192 krajín.

Detským divákom bude patriť festivalový program v sobotu 18. marca dopoludnia, pre ktorých pripravili organizátori štyri kratšie dabované dokumenty Jeden svet deťom. Podujatie v tento deň popoludní zakončí rozprávanie filmára Pavla Barabáša o stave našej planéty. Podvečer bude patriť aj trom jeho snímkam: Bhután - Hľadanie šťastia, Suri a Sloboda pod nákladom.

Do plánovaného programu festivalu sa pre iné povinnosti nedostal analytik Alexander Duleba, diskusia na tému Ruska, Ukrajiny a Slovenska, ktorej bude hosťom, bude preto v stredu 22. marca v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

Festival Jeden svet v Prievidzi organizuje občianske združenie Berkat, jeho organizátorom na Slovensku je občianske združenie Človek v ohrození.