Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Český režisér: Keď sa Kristína Svarinská naučí ř,čaká ju veľká kariéra

Tlačová konferencia k novému českému filmu Bezva ženská na krku v Bratislave 13. októbra 2016. Na snímke zľava hlavná ženská predstaviteľka Petra Hřebíčková, scenárista a producent Jiří Vejdělek, slovenská herečka Kristína Svarinská, režisér, producent a scenárista Tomáš Hoffman, producent filmu Marek Jeníček. Foto: TASR/Pavol Zachar

Slovenská herečka je jednou z účinkujúcich v novom českom filme Bezva ženská na krku.


Bratislava 13. októbra (TASR) - Tvorcovia známych českých komédií Ženy v pokušení a Muži v naději predstavili dnes v Bratislave novinku Bezva ženská na krku. Hlavnú ženskú postavu, sympatickú Elišku v nej stvárnila Petra Hřebíčková.

Diváci sa môžu tešiť aj na herecké výkony Ondřeja Vetchého a komediálne majstrovstvo Miroslava Táborského. Ďalej hrajú Jiří Langmajer, Tereza Kostková, Jenovéfa Boková, Václav Postránecký i Slovenka Kristína Svarinská. Z autorsko-producentského tandemu Vejdělek-Hoffman zasadol po prvý raz na režisérsku stoličku Tomáš Hoffman.

"Jiří chcel byť od detstva hercom, aj preto sa dal na réžiu, teraz sme ho trochu preskupili, aby mohol urobiť svoj herecký debut. Aby sa na to mohol sústrediť, musel to prehodiť na mňa," zavtipkoval režisér na adresu spoluscenáristu a producenta Jiřího Vejdělka, ktorý si v novej komédii skutočne zahral aspoň malú úlohu "lenivého pozostalého".



Film prináša príbeh Elišky, ktorá je na plný úväzok milujúcou manželkou bohatého Pavla (J. Langmajer). Avšak len dovtedy, kým ju na prahu štyridsiatky milým a korektným spôsobom požiada o rozvod. Hlavná hrdinka sa rozhodne začať nový život ako učiteľka v malej stredočeskej dedinke. Nemá to však ľahké, hyperaktívny starosta (M. Táborský) ju nasťahuje do domu Božíčka (O. Vetchý), hulvátskeho hrobára, ktorý vďaka neblahým skúsenostiam "so ženskými definitívne skončil".

Petra Hřebíčková sa objavila v už spomínanej komédii Muži v naději, diváci si ju mohli všimnúť aj v Hřebejkovom filme Kawasakiho ruže alebo v Menzlovej snímke Obsluhoval jsem anglického krále. "Scenár sme pripravili špeciálne pre ňu a ona celkom neprofesionálne otehotnela, tak sme na ňu profesionálne počkali a ja som po prvý raz zažil, že sa upravoval natáčací plán nie podľa lokácií alebo hereckých záväzkov, ale podľa toho, ako hlavná herečka kojí alebo nekojí. Chovali sme si ju ako v bavlnke," prezradil na stretnutí s médiami Jiří Vejdělek.



Do najmenších detailov pripravené nakrúcanie si pochvaľovala aj Slovenka Kristína Svarinská. "Na pľaci panovala úžasná rodinná atmosféra. Pán režisér bol pripravený, presne sa vedelo, ktorý záber kedy a ako má ísť a ako bude vyzerať, presne mal predstavu, čo od nás chce," doplnila herečka, ktorá českých tvorcov oslovila v slovenskom filme Lóve. "Keď sa Kristínka naučí ř, určite ju čaká v českom filme veľká kariéra, pretože to je veľký problém pre slovenských hercov, že nemajú väčšie uplatnenie v českom filme, okrem pána Labudu a slečny Pauhofovej, tí sa ř naučili," zhodnotil Tomáš Hoffman.

Charizmatický Ondřej Vetchý sa divákom predstaví ako chlap sklamaný životom, ktorý postupne rozkvitne pod dohľadom starostlivej Elišky. "Tri hlavné postavy hrajú herci, bez ktorých by to nešlo. I na Ondřeja Vetchého bolo myslené od začiatku, celá vec je upravená a pripravená špeciálne pre neho. A on si to ešte so sebe vlastným šarmom a energiou trošku posunul, vdýchol tej premene chlapský a zároveň nežný život," povedal pre TASR režisér. Bezva ženskú na krku označil za pohodový film, ktorý divákom urobí dobre. "Také mám sám najradšej."