Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V kinách je Boj, najnovší film oceňovaného dánskeho režiséra Lindholma

Režisér Tobias Lindholm Foto: TASR/AP

Film zaujal kritikov a získal aj oscarovú nomináciu v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Program slovenských kín ozvláštnila severská dráma Boj. Oceňovaný dánsky režisér a scenárista Tobias Lindholm ponúka vo svojom najnovšom filme príbeh vojaka, ktorého najťažší boj sa začne až po jeho návrate domov. Film zaujal kritikov a získal aj oscarovú nomináciu v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

Vojenský dôstojník Claus je so svojou jednotkou na zahraničnej misii v Afganistane, zatiaľ čo jeho žena Maria sa doma snaží zvládnuť každodenné starosti a starostlivosť o tri deti. Počas rutinnej obhliadky sa Clausova jednotka dostane pod ťažkú paľbu a on je v krízovej situácii donútený urobiť rozhodnutie, ktoré vyústi do odvolania z misie a obvinenia z vojnového zločinu. Majster tichého napätia Tobias Lindholm predstavuje pôsobivú drámu, ktorá si hneď po premiérovom uvedení na festivale v Benátkach vyslúžila mimoriadne ovácie.

Tobias Lindholm je u nás síce známy predovšetkým ako scenárista snímky Hon v réžii Thomasa Vinterberga, ale je aj talentovaným režisérom. V roku 2010 zrežíroval a napísal väzenskú drámu R, ktorú vytvoril v spolupráci s režisérom Michaelom Noerom. V roku 2012 napísal a režíroval snímku Únos, film oslavovaný doma aj v zahraničí, ktorý získal cenu kritikov za najlepší dánsky film (Bodil) a ďalších päť ocenení Dánskej akadémie (Robert).

Keď Lindholm písal scenár k snímke Boj, konzultoval ho s veteránmi z Afganistanu, s príbuznými vojakov, obhajcom a bývalým bojovníkom Talibanu, ktorého stretol v Turecku, kde sa film nakrúcal. Objavil tam tiež afganských utečencov, ktorých nechal vo filme hrať. Rovnako sa vo filme objavia aj iní neherci, predovšetkým vojaci. "Nikdy som nebol vojakom. Nikdy som nebojoval. Vojnu poznám len ako divák, z televízie a ako zábavu. Keď som sa rozhodol nakrútiť Boj, musel som nájsť ľudí, ktorých sa vojna bezprostredne dotkla: dánskych vojakov a bojovníkov Talibanu, príbuzných a utečencov. Potreboval som pochopiť ich zložitosť a logiku, a napriek tomu nepovedať o vojne pravdu, pretože neverím, že nejaká pravda existuje. Miesto toho som chcel povedať príbehy o ľuďoch vo vojne. Pretože tí existujú. A pre mňa je Boj práve o nich," vysvetlil. A prečo si vybral práve vojnu v Afganistane? "Posledných 14 rokov je dánsky národ vo vojne. To, že posielame mladých mužov bojovať nie za obranu našich hraníc, ale pre abstraktnejšie politické rozhodnutia definovalo moju generáciu viac ako čokoľvek iné," objasnil Lindholm.

Boj prináša do kinodistribúcie od 28. apríla Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

TASR informovala Martina Pašteková z ASFK.