Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Tomáš Buranovský sa vracia na hudobnú scénu s novinkou Lúč

Na snímke mladý talent Tomáš Buranovský. Foto: Facebook BuranoWski

Košického rodáka si možno pamätáte aj z tretej série speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar a Česko Slovensko má talent.

Bratislava 13. septembra (TASR/Teraz.sk) – Na slovenskú hudobnú scénu pod menom BuranoWski sa vracia spevák a skladateľ Tomáš Buranovský, víťaz autorskej súťaže Košický zlatý poklad v roku 2010 s piesňou Blízko cieľa. Diváci si košického rodáka pamätajú aj z tretej série speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar a Česko Slovensko má talent.

Od vydania posledného singla Sám sebou v januári tohto roka na sebe intenzívne pracoval. Tentoraz predstavuje chytľavú novinku Lúč, ktorú ponúka rovno s videoklipom. Nádejný slovenský hit očarí fanúšikov najmä príjemným textom, ktorý dokonca miestami vyznieva ako manželský sľub.

K singlu nakrútil aj videoklip, ktorý rozpráva príbeh lásky dvoch mladých ľudí s bežnými problémami. Námet, scenár, strih a réžiu videoklipu realizoval Laco Rychtárik. Na konečnej podobe videoklipu sa podieľali aj ďalší hudobníci ako Peter Riava či Peter Bič, ktorí sú jeho producentmi. Klip nakrútili v priebehu dvoch dní v Košiciach a okolí aj v exteriéroch dedinky Skrabské pri Vranove.

S novými piesňami zvoli spevák aj nové meno. „Keďže žijeme na Slovensku, umelecké meno by nemalo úplne odskočiť od rodného priezviska, z toho sme vychádzali, preto meno BuranoWski. Doteraz som zaregistroval mnoho pozitívnych reakcií. Však aj spievam po slovensky, plánujem však aj pesničky v angličtine, a tak pre vizualizáciu či vyslovenie mena v zahraničí sme zvolili meno BuranoWski,“ povedal pre TASR spevák.

Tomáš začínal na základnej umeleckej škole, kde sa učil hre na gitaru a akordeón. „Vysvetlenie je jednoduché, vyrastal som vo folklórnej rodine, spieval, tancoval a hral som na akordeóne v súbore Železiarik. Potom som športoval a po niekoľkých rokoch som sa k hudbe vrátil, ale už k hudbe populárnej a na ZUŠ-ke som chodil na gitaru,“ spresnil spevák.

Prvý, možno úspešný krok bola účasť v tretej sérii súťaže Slovensko hľadá SuperStar, kde to v roku 2007 dotiahol do semifinále. Úspech si zapísal v roku 2010 víťazstvom na Košickom zlatom poklade. „Bol to veľký rozdiel oproti SuperStar v tom, že som vystúpil so skladbou Blízko cieľa, ktorú som zložil aj otextoval spolu s producentom Jozefom Harničárom. Bol to môj výrazný míľnik v autorskej kariére. Bol som veľmi rád a toto víťazstvo ma nakoplo k tomu, aby som sa hudbe venoval,“ dodal Tomáš.

V roku 2011 sa dostal až do finále súťaže Česko Slovensko má talent. „To bola ďalšia dobrá skúsenosť, následne v roku 2012 som vydal debutový album s názvom Čas, krstilo sa v Košiciach, krstným otcom bol líder skupiny No Name Igor Timko, producentom albumu Jozef Harničár,“ doplnil.

Po vydaní albumu išla hudba trocha bokom. Na vysokej škole sa zoznámil so svojou budúcou manželkou Veronikou, v roku 2014 sa vzali. Majú dve deti, Tomáš učí hudobnú výchovu aj hru na flaute na základnej škole. Teraz chce nadviazať na predchádzajúcu spevácku a skladateľskú dráhu.

„Oprášil som gitaru, začal som opäť skladať hudbu aj písať texty. Venoval som sa tomu vždy, ale intenzívnejšie sa tomu venujem asi rok a pol, začalo ma to veľmi baviť. V januári sme zverejnili klip a pesničku Sám sebou. Rozpracovaných ich mám niekoľko, takže možno by z toho mohla byť druhá platňa. Druhým singlom bude pieseň Lúč. Tých skladieb a hudobného materiálu mám dosť, žánrovo sú mi blízke pop, rhythm & blues, trocha aj soul. Zadefinovaný som zatiaľ ako chlapec s gitarou, do budúcna však rátam so sprievodnou skupinou. Vidím to na dlhší proces, už dnes spolupracujem s viacerými hudobníkmi,“ dodal Tomáš.