Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Tomáš Klus po ročnej prestávke opäť koncertuje a mieri aj na Slovensko

15. mája 1986 sa v Třinci narodil český spevák, skladateľ a gitarista Tomáš Klus. Foto: TASR/Michal Svítok

Koncertnú šnúru RecyKlus Tour odštartoval 30. septembra v Havlíčkovom Brode a Slovenské publikum ho bude môcť vidieť približne o mesiac.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Celý rok trvalo, kým sa český pesničkár Tomáš Klus vrátil na koncertné pódiá. Pauzu, ktorú avizoval, chcel využiť na učenie angličtiny, viac času chcel venovať rodine a nabrať novú inšpiráciu. Uplynulý víkend bol pre neho úspešným comebackom a pre svojich fanúšikov pripravil šou vo veľkom štýle a s úctyhodným posolstvom.

Koncertnú šnúru RecyKlus Tour odštartoval spolu so svojou Cílovou skupinou 30. septembra v Havlíčkovom Brode a v rámci českej časti turné ho čaká ešte desať koncertov. Slovenské publikum ho bude môcť vidieť približne o mesiac, kedy absolvuje sériu piatich koncertov v Žiline (17.11.), Poprade (19.11.), Košiciach (20.11.), Trenčíne (22.11.) a Bratislave (23.11.). Úvod turné si Klus skutočne užil, koncerty mu chýbali.

"Nedá sa to popísať. Pokúšam sa vtesnať do slova radosť kvantum pocitov, čo so mnou mávajú od prvej sekundy RecyKlusu. Som v eufórii, ktorá vo mne prebúdza silu, o ktorej som nemal tušenie. Reakcie sú také povzbudzujúce, že by som najradšej hral každý deň. Som šťastný a ďakujem," povedal Tomáš Klus po prvých vystúpeniach.

Keďže má spevák pozitívny vzťah k životnému prostrediu, výber názvu turné nebol náhodný. Chcel ním poukázať na to, že odpadky je potrebné recyklovať, správne ukladať. Už pred koncertom mali možnosť fanúšikovia nahliadnuť do pripravených ôsmich kontajnerov na odpadky, ktoré boli rôzne upravené. Štyri z nich napríklad ako izby členov kapely, jeden ako nahrávacie štúdio, ďalší ako miesto, kam mohli fanúšikovia hádzať v plastových fľašiach odkazy.

"Teší ma to množstvo ľudí, v ktorých téma turné zarezonovala. Je to skvelá správa pre naše lúky, lesy i rieky. Nezatvárame oči," potešil sa Klus.

Koncertná šnúra Tomáša Klusa a jeho Cílovej skupiny je okrem silného posolstva zaujímavá aj tým, že veľkú časť z nej vytvorili fanúšikovia. V priebehu júla mali na stránke k turné možnosť hlasovať za pesničky, ktoré by chceli na koncertoch počuť a 12 z nich, ktoré mali najviac hlasov, boli do nich zaradené. O zvyšných rozhodla kapela a nechýbal medzi nimi ani nový singel Dobré ráno, ktorý mal zároveň premiéru.

Vstupenky na slovenské koncerty Tomáša Klusa sú v predaji v sieti Ticketportal. TASR informovala Danka Šoporová zo spoločnosti Access Production.