Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Kontroverzný umelec Makara: Reflektujem defekty v spoločenskom dianí

Tomáš Makara Foto: Súkromný archív T. Makaru

Vlani v novembri vystavil na spoločnej výstave vo Východoslovenskej galérii na rozdiel od iných umelcov len svoju prihlášku.

Košice 29. marca (TASR) - Košického umelca Tomáša Makaru vždy fascinovalo zachytávať a reinterpretovať svet a dianie okolo. Počas štúdia na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach v ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby pod vedením Ruda Sikoru a Zbyňka Prokopa si vyskúšal rôzne techniky od maľby po video.

Nadšenie z kreslenia u neho vystriedala fascinácia z premýšľania a konceptuálneho umenia. "Snažím sa, aby každá moja nová vec mala v sebe istú dávku invenčnosti a niesla v sebe iný pohľad na konkrétny kontext," opísal pre TASR Makara.

Tvorba umelca je často označovaná ako kontroverzná. "Čiastočne tomu rozumiem, pretože často reflektujem defekty v spoločenskom dianí. Bežnej verejnosti môže pripadať nekonvenčná, čo je dôsledok najmä faktu, že sme boli dlhé roky zvyknutí vnímať umenie buď cez socialistický realizmus, alebo ako nekonfliktný bytový doplnok," ozrejmil Košičan.

Vlani v novembri vystavil na spoločnej výstave vo Východoslovenskej galérii na rozdiel od iných umelcov len svoju prihlášku. "Dielo Prihláška vzniklo ako reakcia na spiatočnícky 'kurátorský' experiment, ktorý bol aktuálny naozaj v inej dobe a kontexte," vysvetlil.

Dielo Prihláška, autor Tomáš Makara.
Foto: Súkromný archív T. Makaru


Makara vo svojej tvorbe pracuje s videom a inštaláciami. V dielach prekvapil použitím prvkov totalitnej ideológie, ale aj postavou Adolfa Hitlera. Umelcov výtvarný program je často inšpirovaný niekedy až bizarnými úkazmi či už vo svete umenia, politike, alebo v médiách. "Tvorba nového diela je pre mňa fascinujúci proces, často pomerne náročný, keďže je vždy mnoho možností, z ktorých si treba vybrať a rozhodnúť tak o jeho podobe, s ktorou som ochotný vyjsť na svetlo. Trochu to pripomína krátky, ale intenzívny vzťah, ktorý je emočne nabitý, ale je jasné, že sa musí skončiť. Na chvíľu ostáva prázdno, ktoré ale prináša otázku 'Čo ďalej?'"

V roku 2006 spolu so spolužiakmi Radovanom Čerevkom a Petrom Vrábeľom založil umeleckú skupinu Kassaboys. Od roku 2011 pod značkou alt30collective organizuje s ďalšími nadšencami kultúrne podujatia ako Alt30festival v roku 2012, koncerty alternatívnych umelcov a momentálne pre košickú Tabačku pripravuje formát WHAT THE HELL***IS?.

Tomáš Makara na výstave Kassaboys - Vybrané Práce v Brne v roku 2014
Foto: Súkromný archív T. Makaru

Makara pripravuje nový projekt s pracovným názvom What can I do? Chce v ňom skúmať úlohu súčasného umelca a jeho potrebnosť či nepotrebnosť pre spoločnosť. V júni chystá výstavu spolu s Kassaboys v Nitrianskej galérii Bunker.