Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Travolta priletel do Karlových Varov, filmový festival sa začína

John Travolta Foto: TASR/AP

Festival sa začne premietaním filmu Michela Gondryho Pena dní. MFF Karlove Vary sa koná od 28. júna do 6. júla.

Karlove Vary 28. júna (TASR) - Americký herec John Travolta priletel nadránom do západočeských Karlových Varov, kde sa dnes začína medzinárodný filmový festival. Fanúšikom sa ukáže až večer pred hotelom Thermal na slávnostnom otvorení, uviedla hovorkyňa festivalu.

Herec si dnes prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos pre svetovú kinematografiu. O 23.00 h by sa mal objaviť aj v letnom kine, kde sa zúčastní projekcie kultového filmového muzikálu Pomáda, napísal český spravodajský portál Novinky.cz. Muzikál z roku 1978 Travoltu preslávil a soundtrack k filmu sa dobre predáva dodnes.

Travolta by sa mal verejnosti ukázať tiež v sobotu o 22.30 h, keď bude vo Veľkej sále Thermalu predstavovať svoj nový film Sezóna zabíjania. V sníme režiséra Marka Stevena Johnsona stvárnili spolu s Robertom De Nirom dvoch znepriatelených veteránov z vojny v Bosne. Americký herec sa preslávil takisto filmom Pulp Fiction či komediálnou trilógiou Pozri, kto to hovorí.

K veľkým hviezdam filmového festivalu patrí aj režisér Oliver Stone a režisér Michel Gondry, ktorý pricestoval vo štvrtok večer. Z ďalších hostí možno uviesť talianskeho režiséra Paola Sorrentina, herečku a režisérku Valeriu Golinovú či britského herca Juliana Sandsa.

Festival sa začne premietaním filmu Michela Gondryho Pena dní. MFF Karlove Vary sa koná od 28. júna do 6. júla.

V sekcii Na východ od Západu, ktorá združuje mladé filmárske talenty, budú súťažiť dva filmy slovenských tvorcov v českej produkcii. Prvým je sociálna dráma Zázrak Juraja Lehotského - príbeh 15-ročného dievčaťa, ktoré jej matka dá do polepšovne. Druhý film Sametoví teroristé režisérov Petra Kerekésa, Pavola Pekarčíka a Ivana Ostrochovského rozpráva príbehy trojice antihrdinov, ktorá v 80. rokoch pripravovali teroristické akcie proti komunistickej moci.