Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Trestné stíhanie za film Z. Piussi je neopodstatnené, tvrdí VIA IURIS

Režisérka Zuzana Piussi Foto: TASR/Štefan Puškáš

Režisérka Zuzana Piussi HN povedala, že stíhanie vníma ako zastrašovanie. Ak by ju postavili pred súd, hrozili by jej dva roky väzenia.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Organizácia VIA IURIS považuje trestné stíhanie za film režisérky Zuzany Piussi "Nemoc tretej moci" o situácii v slovenskom súdnictve za neopodstatnené.

Odsúdenie Zuzany Piussi za tento skutok by bolo porušením Ústavy SR a Európskeho dohovoru o ľudských právach. Bolo by zároveň závažným ohrozením slobody prejavu a umeleckej tvorby, ktoré by Slovensko vrátilo o mnoho rokov dozadu. VIA IURIS to uvádza vo svojom dnešnom stanovisku pre médiá.

O vedení trestného stíhania vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu osobnej povahy informovali ako prvé Hospodárske noviny. "Páchateľ pani sudkyni spôsobil vážnu ujmu na právach. Neoprávnene zachytil prejav záznamovým zariadením a takto vyhotovený ho sprístupnil tretej osobe," povedala denníku trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Rozhovor so sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka prípadu zosnulej sudkyne Marty Laukovej, je zachytený pravdepodobne skrytou kamerou a použitý v dokumente. Stanovisko Kožíkovej sa TASR zatiaľ nepodarilo získať. Piussi HN povedala, že stíhanie vníma ako zastrašovanie. Ak by ju postavili pred súd, hrozili by jej dva roky väzenia.

VIA IURIS informovala, že sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto dokumentu v televízii podľa organizácie podala sudkyňa žalobu na Rozhlas a televíziu Slovenska za poškodenie dobrej povesti a údajne podala aj trestné oznámenie o spáchaní trestného činu porušenie dôvernosti ústneho prejavu, na základe čoho polícia začala trestné stíhanie.

VIA IURIS tvrdí, že na zhotovenie a použitie filmového záznamu rozhovoru nebol potrebný súhlas sudkyne Kožíkovej, pretože podľa Občianskeho zákonníka sa obrazové a zvukové záznamy môžu bez privolenia fyzickej osoby vyhotoviť alebo použiť "na umelecké účely a pre tlačové, filmové, rozhlasové a televízne spravodajstvo".

Zároveň podľa organizácie nemožno tvrdiť, že zverejnenie záznamu rozhovoru bolo v rozpore s "oprávnenými záujmami" sudkyne. Rozhovor sa totiž týkal medializovanej kauzy, ktorá bola predmetom verejného záujmu, a tiež aj situácie v súdnictve, ktoré má významný vplyv na celú spoločnosť, tvrdia zástupcovia organizácie. Kožíková ako členka Súdnej rady SR a predsedníčka Okresného súdu Bratislava I sa k téme vyjadrovala aj pred sporným rozhovorom, ktorý bol pokusom o konfrontáciu jej tvrdení o zosnulej sudkyni, tvrdí VIA IURIS.