Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Výtvarníčka Katalin M. Decsi maľuje šťavou z kapusty na baliaci papier

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Vystavené diela vytvorené netradičnou technikou si môžete pozrieť v trnavskej synagóge do 26. marca 2017.

Trnava 9. februára (TASR) – V trnavskej Synagóge - Centre súčasného umenia na Halenárskej ulici dostala priestor na prezentáciu svojich Transparentných kusov mladá výtvarníčka Katalin Madarász Decsi. Autorka malieb kapustovou šťavou na baliaci papier je absolventkou Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach v odbore grafika a experimentálna tvorba u Rudolfa Sikoru.

Venuje sa predovšetkým grafike s využitím rôznych experimentálnych postupov ako fotografia, video, monotypia, maľba organickými látkami a na netradičné povrchy, často s presahom do inštalácie. Žije a tvorí v Nových Zámkoch.

Kurátorom výstavy je Máté Csanda. Uviedol, že práce Madarász Decsi sú presiaknuté metaforou prchavosti a pominuteľnosti – už aj vďaka skutočnosti, že ide o efemérne (časovo špecifické) tvary. Keďže nanesená farba pomaly bledne, viditeľný obsah sa postupne, skôr či neskôr, v priebehu niekoľkých mesiacov vytráca – na konci ostáva len samotný baliaci papier, ktorý v divákovi evokuje krehkú, jemne vlnitú, polopriesvitnú blanu a vďaka svojej voskovitosti aj ľudskú pokožku. „V dielach je tak vedome zakomponovaný pomalý rozklad či sebadeštrukcia formy a obsahu," uviedol kurátor. Výstava potrvá do 26. marca.