Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Bazilike sv. Mikuláša sa rozozvučali vzácne historické organy

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

V prvú augustovú nedeľu sa na barokovom organovom pozitíve predstaví Talian Olimpio Medori. O týždeň neskôr bude v Trnave koncertovať Stefano Pellini.

Trnava 29. júla (TASR) – V Trnave sa v piatok (28.7.) rozozvučali vzácne historické organy v Bazilike sv. Mikuláša. Renomovaní francúzski umelci, speváčka Corinne Sertillanges a organový virtuóz, pedagóg a skladateľ, titulárny organista Katedrály v Orleans Jean-Pierre Griveau, otvorili 22. ročník medzinárodného festivalu Trnavské organové dni. V ich podaní zazneli organové a duchovné skladby svetových skladateľov, predovšetkým diela francúzskej proveniencie.

"Predstavili diela skladateľov, ktoré sa u nás málokedy hrávajú, napríklad duchovné skladby Ave verum Théodore Duboisa alebo O salutaris Louisa Lefébure-Wélyho," informovali organizátori festivalu, ktorými sú Bachova spoločnosť na Slovensku a mesto Trnava. Festival potrvá do 10. septembra a ponúkne sedem koncertov.

V prvú augustovú nedeľu sa na barokovom organovom pozitíve predstaví Talian Olimpio Medori. O týždeň neskôr bude v Trnave koncertovať Stefano Pellini. Organová dvojica manželov z Bruselu, Japonka Moyomo Kokubu a Belgičan Xavier Deprez, ponúkne svoj program v nedeľu 20. augusta. Španiel Arnau Reynés Florit sa predstaví 27. augusta, o týždeň neskôr ho v Bazilike sv. Mikuláša vystrieda Estónka Ines Maidre-Aarvik.

Na záverečnom koncerte v nedeľu 10. septembra zaznie dielo jedného skladateľa – celovečerný opus Jób pre organ a recitátora od Petra Ebena. Ide o jeden z najväčších organových opusov 20. storočia. Koncert bude mať podtitul Hommage á Peter Eben. Organizátori chcú vzdať úctu charizmatickému skladateľovi, ktorý na Trnavských organových dňoch sám vystúpil v rokoch 2001 a 2002 a ktorého 10. výročie úmrtia si tento rok pripomíname. Koncert zaznie v podaní organového virtuóza Davida di Fiore a herca Kamila Mikulčíka.