Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Trnavské divadlo uvedie v piatok hru o Jarovi Filipovi

Jaro Filip Foto: TASR/Vlado Benko

Divadlo ju zaradilo do svojej jubilejnej 50. sezóny, umelec v trnavskom súbore pôsobil 12 rokov.

Trnava 9. októbra (TASR) - Poctou hudobníkovi, spevákovi, skladateľovi, hercovi, režisérovi a humoristovi Jarovi Filipovi je nová inscenácia trnavského Divadla Jána Palárika (DJP). S názvom Filip ju v premiére uvedie v piatok (13. 10.), réžie sa ujal Ján Luterán. Divadlo ju zaradilo do svojej jubilejnej 50. sezóny, umelec v trnavskom súbore pôsobil 12 rokov. Informovala o tom PR divadla Katarína Čučková.

"Stopa, ktorú zanechal v trnavskom divadle a divákoch, prežíva dodnes," uviedla umelecká šéfka DJP Lucia Mihálová. Filip bol súčasťou zlatej éry divadla, keď v ňom pôsobili režiséri Blaho Uhlár a Juraj Nvota a účinkovali napríklad Peter Šimun, Anna Šišková, Marián Zednikovič, Štefan Kožka, Ľudovít Moravčík či Vladimír Jedľovský, Vladimír Oktavec a ďalší.

Text inscenácie zostavil z autentických spomienok, dokumentov, rozhovorov a korešpondencie dramatik a dramaturg inscenácie Miro Dacho. "Snažili sme sa s celým tímom sprostredkovať divákom Filipovu autenticitu, spontánnosť, hravosť a humor. Inscenácia je plná jeho hudby, vtipu a variácií na situácie z jeho života. Je to kolektívne dielo, v postave Filipa sa vystriedajú ôsmi herci, no ním nie je zároveň nikto, pretože bol naozaj jedinečný a nenapodobiteľný," uviedol Luterán. Nebude chýbať živá hudba, zahrá si aj pianíno, na ktorom Filip hrával a dodnes je na ňom vypálený kláves od jeho cigarety.

Scénu navrhol Juraj Kuchárek. Výtvarníčka Alžbeta Kutliaková sa pri tvorbe kostýmov inšpirovala priamo Filipovým šatníkom. Pohybovej spolupráce sa ujal tanečník a choreograf Ladislav Cmorej. Účinkujú Vladimír Jedľovský, Michal Jánoš, Dana Droppová, Silvia Soldanová, Tomáš Vravník, Miroslav Beňuš a ako hosť herec a klavirista Daniel Žulčák.