Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Kultúra

Tublatanka a Citron nahrali song Silní a nezlomní, uvedú ho na turné

Spevák kapely Tublatanka Maťo Ďurinda. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Hudbu k piesni zložil basový gitarista Tublatanky Juraj Topor, text napísal Martin Sarvaš.

Bratislava 10. apríla (TASR/Teraz.sk) - Silní a nezlomní je názov nového česko-slovenského duetu, ktorý nahrali Martin Ďurinda a Ladislav Křížek, speváci skupín Tublatanka a Citron. Pieseň uvedú na spoločných koncertoch v Českej a Slovenskej republike v rámci turné, ktorému dali názov Souboj rebelů.

Českú časť turné odštartovali už 6. apríla v Ostrave a skončia 2. júna v Ústí nad Labem. Slovenskú časť začnú 5. októbra v Košiciach, ďalšími zastávkami budú Bardejov (6.10.), Prešov (7.10.), Poprad (12.10.), Michalovce (13.10.), Nitra (19.10.), Banská Bystrica (20.10.), Martin (26.10.), Trenčín (27.10.) a Bratislava (2.11.).

„Keď sme sa medzi sebou v Tublatanke rozprávali o novej skladbe a rozmýšľali nad štýlom piesne, tak sme cítili, že by to mala byť lyrická rocková balada, ktorá pohladí dušu fanúšikov. Chceli sme urobiť úplný kontrast k tomu, čo by od dvoch rockových skupín ľudia očakávali, že to bude rýchla, tvrdá a expresívna metalová skladba. Naopak, urobili sme pieseň melodickú a citlivú, ale zároveň rockovú s textom, ktorý nás spája. Ďuro Topor prišiel s myšlienkou, aby text bol o Česko-Slovensku, keďže sme v ňom prežili krásnu časť života,“ uviedol ku vzniku skladby pre médiá Martin Ďurinda.

Hudbu k piesni zložil basový gitarista Tublatanky Juraj Topor, text napísal Martin Sarvaš. „Inšpiráciou bola staršia skladba, duet, ktorý vznikol ešte za čias Česko-Slovenska. Pieseň ležala dlho u mňa a čakala na správny čas. Po harmonicko-melodickej úprave, zaranžovaní a následnej demonahrávke sme sa zhodli, že to môže byť reprezentatívna pieseň spoločného turné Tublatanky a Citronu. A nielen to. V neposlednom rade ide o retrospektívu spoločného spolužitia Čechov a Slovákov, ktoré ďalej napreduje a rozvíja sa, čo potvrdzuje aj naša hudobná a produkčná spolupráca,“ doplnil Juraj Topor.



Pieseň nahrávali u producenta Brunna Oravca v štúdiu Tools Lyric, video si zobral na starosť fotograf a kameraman David Havlena z Prahy. „Pieseň Silní a nezlomní otextoval náš dlhoročný textár Martin Sarvaš, ktorý s nami spolupracuje od začiatku. Text som s Martinom konzultoval, vymenili sme si pár mailov a telefonátov, za tie roky spolupráce vieme jeden o druhom čo cítime a čo by sme mohli dostať do obsahu textu piesne. Text je o bývalom spoločnom štáte, v ktorom sme sa narodili a žili,“ spresnil Ďurinda.

Nová skladba zaznie na spoločnom turné oboch rockových legiend. „S Láďom Křížkom sa poznáme a sme kamaráti už vyše 30 rokov, absolvovali sme veľa koncertov po celom Československu, kde sme sa striedali na spoločných pódiách. Láďu považujem za jedného z najlepších českých spevákov s krásnym a naliehavým hlasom. Na turné si s ním rád zaspievam vo finále večera, kedy Tublatanka a Citron spoločne zahrajú koncertnú verziu novej piesne,“ plánuje Ďurinda.

TASR informovala Nora Krchňáková, PR manažérka agentúry NK Factory.