Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Tvorbu básnika Milana Richtera ocenili aj v Ázii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Milan Richter si cenu prevezme v nedeľu 31. januára v aule Národnej akadémie výtvarných a múzických umení v hlavnom meste Dháka.

Bratislava 30. januára (TASR) - Literárnu tvorbu slovenského spisovateľa a prekladateľa Milana Richtera si všimli a ocenili aj v Ázii. Po cene Švédskej akadémie za básnický preklad (1999), Björnsonovej cene (2010), vyznamenaniach od rakúskeho spolkového prezidenta (2002) a od nórskeho kráľa (2008) si literárne ocenenie prevezme tento víkend v Bangladéši. "Je to pre mňa milé prekvapenie, ktoré hovorí asi to, že intelektuálne vrstvy v Bangladéši, v Malajzii a v tých končinách sveta poznajú moje básne, teda minimálne v angličtine," povedal pre TASR Milan Richter, predseda Klubu nezávislých spisovateľov, ktorému bangladéšske literárne združenie Kathak udelilo Kathak Literary Award 2016 "za významný prínos do svetovej poézie".

"Moje básne vyšli už napríklad v čínštine, na Taiwane a boli publikované aj v indických jazykoch urdu a hindi, čo sú možno aj jazyky, ktorými hovoria ľudia v Bangladéši. Dá sa povedať, že tam o mne niečo môžu vedieť, mňa to, samozrejme, teší," poznamenal ocenený autor, ktorý pripravuje novú zbierku básní. "Ešte nemá presný názov, ale tento rok by mali vyjsť básne o malých dejinách mojej rodiny, ale v rámci veľkých dejín 20. storočia."

Milan Richter si cenu prevezme v nedeľu 31. januára v aule Národnej akadémie výtvarných a múzických umení v hlavnom meste Dháka. Súčasťou ocenenia je aj knižné vydanie jeho básní v bengálčine. Laureát sa podľa vlastných slov v bangladéšskej metropole zúčastní na viacerých podujatiach, vrátane stretnutia zahraničných básnikov, literárneho festivalu, knižného veľtrhu a diskusií so študentmi na tamojšej univerzite.

Milan Richter (1948) je slovenský básnik, dramatik, prekladateľ, publicista a knižný vydavateľ. Študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (1967 - 1972) germanistiku a anglistiku a absolvoval časť štúdia nordistiky. Pracoval vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ a v redakcii beletrie Nakladateľstva Pravda. Od roku 1982 bol v slobodnom povolaní. Na jeseň 1992 nastúpil na Federálne ministerstvo zahraničných vecí v Prahe. V roku 1993 sa stal chargé d'affaires a.i. Slovenska v Nórsku, akreditovaný aj pre Island. Od jesene 1995 pracoval v Národnom literárnom centre v Bratislave, v ktorom založil sekciu SLOLIA, šíriacu slovenskú literatúru v zahraničí, a časopis Slovak Literary Review. V školskom roku 1997/1998 vyučoval externe na Filozofickej fakulte UK v Bratislave modernú severskú poéziu. Koncom roku 2000 založil vydavateľstvo MilaniuM. Od roku 2002 sa venuje výlučne vydávaniu kníh vo svojom vydavateľstve.