Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Tvorcovia drámy Ja, Olga Hepnarová: Sme proti trestu smrti

Zo zákulisia nakrúcania filmu Foto: Youtube

Do filmu sme chceli vložiť to, že zlo sa nedá napravovať ďalším zlom, to je posolstvo filmu, tvrdí autor scenára.

Bratislava 17. marca (TASR) - Existenciálnu drámu Já, Olga Hepnarová režisérsko-scenáristického dua Tomáš Weinreb a Petr Kazda, dnes tvorcovia predstavili médiám v Bratislave. Kontroverzný česko-poľsko-francúzsko-slovenský film otvára 23. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest (17. - 23. 3.).

"Sme ovplyvnení existencializmom, zaujímajú nás osamelí hrdinovia," uviedol na tlačovej konferencii Tomáš Weinreb. "Snažili sme sa zísť s čo najviac ľuďmi, ktorí mali s Olgou niečo dočinenia, snažili sme sa nasať čo najviac informácií z policajných i súdnych spisov," priblížil genézu filmu, ktorý vychádza zo skutočných udalostí. Je príbehom mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí. Mladá vrahyňa svoj čin považovala za akt pomsty spoločnosti, ktorá jej podľa nej celý život ubližovala. V roku 1975 ju ako poslednú ženu v histórii Československa popravili.

Scenárista P. Kazda predstavuje film Já, Olga Hepnarová
Tu bude player


"Do filmu sme chceli vložiť to, že zlo sa nedá napravovať ďalším zlom, to je posolstvo filmu. Spoločnosť sa jej pomstila tým istým spôsobom - popravila ju. My sme proti trestu smrti, a to je ďalšia téma filmu," zdôraznil Petr Kazda. Filmári vychádzali z knihy Romana Cílka, k dispozícii mali aj dva listy, ktoré Hepnarová adresovala psychiatrovi a verejnosti. List venovaný ľuďom, "ničiteľom jej života" poslala do novín pred svojím strašným agresívnym činom.

Čierno-biela snímka, v ktorej zaznejú skladby Mariána Vargu a Collegium Musicum z albumu Konvergencie (1971), je príbehom osamelého človeka vymedzujúceho sa voči väčšinovej spoločnosti, príbehom, ktorý vyústi do tragédie a niet v ňom víťaza ani porazeného. Hlavnú postavu veľmi presvedčivo stvárnila poľská herečka Michalina Olszańska. "Je to inteligentná herečka, čo je dosť dôležité, nie vždy to je pravidlom. Od začiatku sme chceli niekoho, kto nebude z Česka. Máme pocit, že herečky v Poľsku sú temnejšie, že sú schopné väčšieho dramatického prežívania, v Poľsku sa veľa komédií netočí a ľudia sú tam zvyknutí na ťažké drámy," zdôvodnil výber herečky Weinreb. "Michalina sa na rolu veľmi sústredila. Do tej úlohy sa položila takým spôsobom, že sme to skoro ani nečakali," doplnil Kazda. Olga Hepnarová bola mladá, osamelá homosexuálne orientovaná outsiderka, ktorá sa nedokázala stať súčasťou spoločnosti tak, ako bolo od nej očakávané, a to nielen jej rodinou. Jej paranoidné sebaskúmanie a neschopnosť komunikovať s inými ľuďmi ju priviedli na okraj ľudskosti, keď mala iba 22 rokov.

Film ukazuje ľudskú bytosť skrytú za masovou vrahyňou bez glorifikácie alebo bagatelizovania zločinu, ktorý spáchala. Aj keď sa príbeh odohráva v 70. rokov, mladí ľudia po celom svete aj dnes riešia problém so zaradením sa do spoločnosti, odlišnosti a šikany kvôli rase, pohlaviu, či sexuálnej orientácii. "Diváci ho budú môcť vidieť počas Febiofestu každý deň v rôznych kinách po Bratislave a je súčasťou programovej väčšiny regionálnych ozvien. Je to pre nás film, ktorý podobne ako Mirage v minulom roku, je skutočne headlinom festivalu," dodal umelecký šéf MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

V piatok 18. marca snímku Já, Olga Hepnarová uvedie v súťaži IFF Febiofest 2016 v Prahe.