Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Týždeň francúzskeho filmu zavíta do šestnástich slovenských miest

Na snímke Didier Lopinot, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prehliadka sa začína vo štvrtok 10. marca a je súčasťou frankofónneho mesiaca na Slovensku.

Bratislava 26. februára (TASR) – Festival francúzskeho filmu organizuje francúzsky inštitút už tretíkrát v šestnástich mestách po celom Slovensku. Prehliadka sa začína vo štvrtok 10. marca a je súčasťou frankofónneho mesiaca na Slovensku. V premiére sa návštevníci môžu tešiť na filmy ako Cena slávy, Denník komornej, Ďaleko od ľudí, Pán bezchybný, ale aj staršie úspešné filmy ako Život Adele. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali organizátori festivalu z Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

"Francúzska kinematografia produkuje dvesto filmov ročne a je druhá najsilnejšia po Spojených štátoch amerických. Rok 2015 bol jedným z najbohatších na filmovú tvorbu,“ povedal veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot. Festival Creme de la creme podľa neho ponúkne výber toho najlepšieho. Otváracím filmom prehliadky bude dráma Ďaleko od ľudí, ktorú uvedie režisér David Oelhoffe. Diváci budú mať možnosť stretnúť aj režiséra Frederica Telliera a herca v hlavnej úlohe kriminálnej drámy Prípad SK1. Novinkou bude tento rok sekcia venovaná jednému tvorcovi, v ktorom festival pomocou troch filmov predstaví herečku Marion Cotillard.

Organizátori sa chcú zamerať na šírenie festivalu po celom Slovensku. „Tento festival je veľká oslava francúzskej kinematografie na Slovensku,“ uviedol riaditeľ Francúzskeho inštitútu Michel Pouchepadass. Creme de la creme preto okrem Bratislavy príde aj do Košíc, Banskej Bystrice, Brezna, Bytče, Liptovského Mikuláša, Martina, Nitry, Nového mesta nad Váhom, Piešťan, Popradu, Prešova, Serede, Trenčína, Trnavy a Žiliny.

V Bratislave bude tradične zriadená aj sekcia pre deti a teenagerov. „V jednej kinosále budeme premietať filmy pre deti a v druhej filmy pre rodičov, takže sa môže zabaviť celá rodina naraz,“ uviedla PR manažérka festivalu Dagmar Krepopová. Okrem distribúcie filmov do kín zabezpečí festival aj ponuku filmov vo videotéke a televízne vysielanie jednotlivých snímkov. Podľa prezidenta spoločnosti Film Europe Ivana Hronca je vďaka takej širokej distribúcii filmov festival svetovým unikátom.