Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

O film Ja, Olga Hepnarová a diskusiu je veľký záujem

Ilustračná snímka. Foto: PAFF

Pre veľký záujem o film a následnú diskusiu odporúčajú organizátori rezervovať si lístky na film čo najskôr na webstránke Kina Lumiére.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Týždeň slovenského filmu bude v Bratislave až do nedele (9. 4.) premietať domáce a koprodukčné snímky s copyrightom minulého roka. Víkend bude v programe prehliadky patriť najvýraznejším favoritom národných filmových cien Slnko v sieti, ktoré odovzdajú v piatok (7. 4.), a viaceré z ocenených filmov si diváci budú môcť pozrieť počas víkendových dní v Kine Lumiére. Chýbať medzi nimi nebudú hrané snímky Učiteľka, Masaryk či Červený kapitán, ale ani nominované dokumentárne filmy 5 October či Para nad riekou.

Divácky atraktívne podujatia ponúka i sprievodný program. Patrí medzi ne aj diskusia k filmu Ja, Olga Hepnarová s názvom Psychopat v každom z nás. Uskutoční sa v nedeľu 9. apríla po projekcii so začiatkom o 18.00 h. Pre veľký záujem o film a následnú diskusiu odporúčajú organizátori rezervovať si lístky na film čo najskôr na webstránke Kina Lumiére: "Diskusia sa začne bezprostredne po premietaní a môže sa stať, že nezostanú žiadne voľné miesta pre ďalších záujemcov."

Film Ja, Olga Hepnarová je venovaný skutočnej tragédii, počas ktorej v roku 1973 prišlo v Prahe o život osem osôb. Mladá žena vtedy na električkovej zastávke narazila nákladným autom do skupiny náhodných postávajúcich. Film zbiera ocenenia doma i na svetových festivaloch a je nominovaný tiež na päť filmových cien Slnko v sieti.

Po premietaní snímky bude psychológ a súdny znalec Anton Heretik spolu so psychoterapeutkou Andreou Heretikovou Marsalovou pátrať po príčinách Olginho správania. "A vysvetlia aj to, prečo je v názve diskusie nepresný výraz a prečo je presnejšie hovoriť, že sa v každom z nás skrýva agresor," avizujú organizátori Týždňa slovenského filmu.

Prehliadka odštartovala v pondelok (3. 4.) slávnostnou predpremiérou drámy Špina, celovečerným hraným debutom režisérky Terezy Nvotovej. Na otváracom ceremoniáli tiež odovzdali Cenu Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy. Laureátom ocenenia, pomenovanom po významnom filmovom teoretikovi, sa stal hudobný skladateľ, hudobný a filmový teoretik, ale aj filmár a pedagóg Juraj Lexmann.

Podujatie organizuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a RTVS. Koná sa pod záštitou ministra kultúry SR. Ozveny tretieho ročníka Týždňa slovenského filmu sa budú konať v priebehu apríla a mája v Banskej Bystrici, Kežmarku, Košiciach, Martine, Nitre, Partizánskom, Spišskej Novej Vsi, Trnave a Žiline.