Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

České levy ovládol film Všetko bude, získal šesť sošiek

Z traileru snímky Všetko bude (Všechno bude). Foto: Youtube/CinemARTCz

Ocenenie za mimoriadny prínos českej kinematografii dostala režisérka Věra Plívová-Šimková.

Praha 24. marca (TASR) - Snímka Všetko bude si z tohtoročného udeľovania cien Český lev odniesla v sobotu v Prahe šesť sošiek, medziiným v kategórii najlepšia réžia, film i scenár. Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Jenovéfa Boková, najlepším hercom Karel Dobrý, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Režisérom filmu Všetko bude je Olmo Omerzu, ktorý uspel taktiež na vlaňajšom filmovom festivale v Karlových Varoch.

Film Všetko bude bodoval tiež v kategórii vedľajších hereckých výkonov. "Chcela som si pripraviť ďakovnú reč, ale bála som sa, že by som to mohla zakríknuť," povedala Eliška Křenková, ktorá si z Českých levov odniesla sošku vôbec prvýkrát. Vo vedľajšej mužskej úlohe uspel Jan František Uher, ktorému v tejto kategórii konkurovali napríklad Jan Hartl alebo Jiří Lábus.



Vôbec prvé ocenenie v rámci večera si prevzala Martha Issová za Mimoriadny počin v oblasti audiovízie, odniesla si ho za úlohu v minisérii Dukla 61.

Hlavná ocenená herečka Jenovéfa Boková získala sošku za film Chvilky. Karel Dobrý si svojím hereckým výkonom v hlavnej úlohe vyslúžil štvrté ocenenie filmu Hastrman. Ten získal sošky aj za najlepšie kostýmy, hudbu a kameru.

Najlepším dramatickým televíznym seriálom minulého roku bol podľa akademikov počin režiséra Petra Zelenku Dabing Street a v kategórii televízny film a minisérie sa radovali tvorcovia Dukly 61.

Ocenenie za mimoriadny prínos českej kinematografii dostala režisérka Věra Plívová-Šimková. Diváci si môžu pamätať jej snímky Krakonoš a lyžníci, Páni kluci alebo Lišáci, Myšáci a Šibeničák.