Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Úlohy filmového milovníka priniesli Svatoplukovi Benešovi popularitu

Svatopluk Beneš. Foto: Wikipedia

Českého herca si môžu pamätať najmä staršie ročníky z filmov ako Ohnivé léto, Minulost Jany Kosinové, Neviděli jste Bobíka či z filmu Dobrý voják Švejk. Naposledy si zahral vo filme Želary.

Roudnice nad Labem/Bratislava 24. februára (TASR/Teraz.sk) – Český herec Svatopluk Beneš bol jednou z posledných hviezd filmu prvej Československej republiky (ČSR). Vytvoril okolo 200 postáv ako predstaviteľ romantických, komických i dramatických rolí. Hereckými partnerkami elegána filmového plátna boli české hviezdy ako Adina Mandlová, Lída Baarová či Nataša Gollová. V sobotu 24. februára uplynie 100 rokov od jeho narodenia.

Rodák z českého mesta Roudnice nad Labem Svatopluk Beneš sa narodil 24. februára 1918 do rodiny železničiara Petra Beneša. Sklony k herectvu sa u neho začali prejavovať už v gymnaziálnych rokoch. Štúdium na gymnáziu neukončil, doslova z neho ušiel a zapísal sa na Pražské konzervatórium.

Pred kamerou stál už vo veku šestnásť rokov vo filme Hudba srdcí (1934). Svoju prvú významnú rolu získal v snímke Studentská máma (1935). V divadelnom žánri našiel svoj životný zmysel. Jeho materskou scénou sa stalo pražské Divadlo na Vinohradech a neskôr Městská divadla pražská (1950-1985).

Popularita hercovi priniesla aj úlohy na striebornom plátne. V snímke Ohnivé léto (1939) dostal príležitosť zahrať si hlavnú úlohu mladíka Šimona s v tom čase populárnou herečkou Lídou Baarovou a jej sestrou Zorkou Janů. Exceloval i vo filme Minulost Jany Kosinové (1940) s herečkou Vlastou Matulovou v hlavnej úlohe. Svatopluk Beneš bol podľa filmovej kritiky noblesný a dokonalý, podľa svojich hereckých kolegov bol umelec taký aj v živote. V snímke Noční motýl (1941) stelesnil mladého neodolateľného poručíka Kalu, do ktorého sa zamilovala Marta Dekasová. Príbeh zaznamenal úspech v tom istom roku aj na IX. Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v talianskych Benátkach.

Herec sa presadil aj v komediálnom žánri napríklad vo filmoch Neviděli jste Bobíka? (1944) alebo Hostinec "U kamenného stolu" (1948), Dědeček automobil (1956). Vo filme Dobrý voják Švejk (1956) sa Beneš ako nadporučík Lukáš objavil po boku vynikajúceho českého komediálneho herca Rudolfa Hrušínského. Medzi jeho vážne filmové role patrí postava Tomáša Garrigue Masaryka vo filme Člověk proti zkáze (1989). Snímka proti nastupujúcemu fašizmu a ohrozeniu krehkých demokratických slobôd bola zároveň zrkadlom posledných rokov života Karla Čapka. Benešovým posledným filmom o šokujúcich postrehoch z vojny boli Želary (2003). Jeho partnerkou v snímke bola ďalšia z hviezd predvojnového filmu Zita Kabátová.

V roku 1997 získal herec Svatopluk Beneš Cenu Thálie za celoživotné dielo.

Herec bol otcom dvoch detí Alexandry a syna, svojho menovca Svatopluka ml., ktorý je filmovým dokumentaristom. Na pultoch českých kníhkupectiev sa v roku 2004 objavila aj kniha spomienok od Svatopluka Beneša s názvom Být hercem. Útla knižka umožní čitateľom vcítiť sa do profesie herca, do jeho pocitov, túžob ale i obáv.

Po poslednom nakrúcaní nasledovalo kritické obdobie, herec bol niekoľko rokov slepý, pripútaný na lôžko a túžil po ukončení svojho trápenia. Zomrel 27. apríla 2007 v českej Prahe.