Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Krasličiarky predvedú zdobenie kraslíc, košikár pletenie korbáčov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podujatia sa uskutočnia v predajniach Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Banskej Bystrici (5.4.), Tatranskej Lomnici (8.4.), Bratislave (10.4.) a v Košiciach (11.4.).

Bratislava 1. apríla (TASR) – Netradičné techniky zdobenia veľkonočných vajíčok či správny postup pri pletení korbáča predvedú priaznivcom veľkonočných zvykov skúsení výrobcovia aj majsterka ľudovej umeleckej výroby. Podujatia sa uskutočnia v predajniach Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Banskej Bystrici (5.4.), Tatranskej Lomnici (8.4.), Bratislave (10.4.) a v Košiciach (11.4.). TASR o tom informovala Andrea Orelová z ÚĽUV-u.

Podujatie chce podľa nej predstaviť ľudí, ktorí sa namiesto kúpených čokoládových vajíčok a korbáčov odhodlajú vyzdobiť krehkú škrupinu a poohýbať vŕbové prútie. V rámci úsilia ÚĽUV-u podporiť záujem o ľudovú umeleckú výrobu na Slovensku bude môcť verejnosť sledovať prácu troch odborníkov.

Orelová informovala, že umenie zdobenia kraslíc predvedú majsterka ľudovej umeleckej výroby Oľga Lórántová a Alena Pelechová. Prvá z nich sa mu venuje už 30 rokov. "Správne pripraviť, očistiť a nafarbiť škrupinu je práca, samotná výzdoba je už potom zábava. Je to, akoby som to vajíčko vyšívala," hovorí Lórántová. Záujemcom ukáže zdobenie vajíčok technikou vyškrabovania.

Na zdobenie kraslíc voskovaním a perforovaním sa špecializuje Alena Pelechová. Škrupinu prerezáva zubárskou vŕtačkou. Ozdobné otvory na kraslici pripomínajú čipku. Pri voskovaní sa dekorácia vytvára zafarbeným voskom.

Pletenie korbáčov, ďalšiu neoddeliteľnú súčasť príprav na veľkonočné sviatky, záujemcom ukáže Ján Petruška, ktorý košikárske znalosti a skúsenosti získal od otca a teraz ich odovzdáva ďalej.