Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Umelci na Pohode budú mať spoločné zázemie

Na snímke riaditeľ hudobného festivalu Bažant Pohoda Michal Kaščák počas tlačovej konferencie 19. februára 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Organizátori festivalu dnes predstavili aj 13 nových mien interpretov, ktorí potvrdili svoje vystúpenie na festivale.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Umelci, ktorí vystúpia na tohtoročnom festivale Bažant Pohoda (11. - 13. júla) v Trenčíne sa budú môcť stretávať v spoločnom priestore, akejsi Artist Village. Informovali o tom organizátori najväčšieho slovenského hudobného festivalu na dnešnej tlačovej konferencii. Zároveň oznámili, že potvrdených je už 90 percent umelcov.

"Artist Village bude priestor, kde sa budú stretávať všetci zúčastnení interpreti a odkiaľ budú vyrážať na svoje scény a vystúpenia. Veríme, že aj táto novinka im prinesie ešte lepší pocit z účasti na festivale," uviedol riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Podľa jeho slov základné charakteristiky festivalu ostanú zachované. "Ostáva šesť hlavných hudobných scén. Rozširujeme však priestory a počet debatných scén, keďže nám na debaty chodí stále viac a viac ľudí," uviedol Kaščák. Debaty sa dostanú podľa Kaščákových slov aj do priestorov, ktoré zastrešujú partneri festivalu.

Novinkou tohtoročného festivalu bude skorší začiatok. Program ako taký by sa mal začať vo štvrtok 11. júla už okolo poludnia, hlavné scény rozbehnú program od 18. hodiny. "Štvrtok je stále akýmsi zahrievacím dňom, no oproti minulým rokom je plnší, bohatší, s viacerými umelcami veľkého kalibru, ako napríklad o Smashing Pumkins, Kaiser Chiefs či Pražský výběr," povedal Kaščák.

O slávnostné otvorenie tohtoročného festivalu sa postará premiéra symfonického diela Petra Breinera Slovenské tance. "Je to dôkaz toho, že festival sa už roky otvára aj klasickej hudbe," uviedol Kaščák. Dodal, že zaujímavosťou tohto vystúpenia bude to, že dielo odohrá orchester z maďarského Györu.

Organizátori festivalu dnes predstavili aj 13 nových mien interpretov, ktorí potvrdili svoje vystúpenie na festivale. Premiéru na Pohode bude mať kanadské zoskupenie Lemon Bucket Orchestra. Na festival sa vracia skupina N.O.H.A, ktorá na Pohode hrala pred štyrmi rokmi.

Celkovo je podľa Kaščáka potvrdených 93 hudobných hostí. Najväčšími hviezdami tohtoročného festivalu Bažant pohoda budú Kaiser Chiefs, Smashing Pumkins, Nick Cave či projekt Atoms for Peace, za ktorým stojí Thom Yorke z Radiohead. O program festivalu sa postará celkovo 110 hudobných vystúpení a približne rovnaký počet sprievodných podujatí.

Organizátori veria, že tohtoročný festival nadviaže na roky 2010 a 2011, kedy bol festival vypredaný. Prepravu na festival zabezpečujú organizátori prostredníctvom autobusovej dopravy z piatich nástupných miest – na Slovensku z Bratislavy, Banskej Bystrice a zo Zvolena, a z Prahy a Brna z Česka. Ľubica Ščambová z organizačného výboru dodala, že organizátori festivalu ponúkajú aj možnosť zorganizovať si kolektívnu dopravu na festival vo vlastnej réžii. "Ak sa partia minimálne 20 ľudí zabezpečí autobus, pustíme ich vo štvrtok priamo do areálu festivalu a v nedeľu zabezpečíme pristavenie autobusu v areáli Pohody," uviedla Ščambová s tým, že s touto požiadavkou je potrebné obrátiť sa na organizátorov minimálne týždeň pred začiatkom festivalu.