Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Umelecký súbor Lúčnica uvedie program Lúčnica a deti 2014

Folklórny súbor Lúčnica na festivale vo Východnej/Ilustračné foto. Foto: festivalvychodna.sk

Nejde len o náhodné spojenie detského a profesionálneho folklóru, vychádza z myšlienky odovzdávania skúseností mladým tanečníkom.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Umelecký súbor Lúčnica pripravil na štvrtok 23. októbra o 18.00 h v bratislavskom Istropolise predstavenie s názvom Lúčnica a deti. Bude spojením špičkového folklóru, ktorý predstavuje práve Lúčnica, spolu s prezentáciou práce viacerých detských folklórnych súborov z Bratislavy. Nejde len o náhodné spojenie detského a profesionálneho folklóru, vychádza z myšlienky odovzdávania skúseností mladým tanečníkom. Dopoludnia deň nato uvedú tento program pre školy.

Väčšinu bratislavských detských folklórnych súborov vedú ľudia, ktorí svoj vzťah k slovenskému tradičnému umeniu nachádzali a napĺňali ako úspešní členovia a sólisti Lúčnice na Slovensku i po celom svete. Dnes sa svoje skúsenosti snažia odovzdať mladej generácii. V programe Lúčnica a deti 2014 sa predstaví viac ako 200 účinkujúcich z tohto súboru a siedmich detských folklórnych súborov - Hájenka, Dolina, Klnka, Kremienok, Magdalénka, Trávniček a Vienok.

Prvé uvedenie projektu Lúčnica a deti sa konalo v roku 1996. Je príjemné vidieť, ako tí, ktorí pred rokmi ako deti stáli s trémou i nadšením na javisku spoločne s „veľkými“ lúčničiarmi, dnes sú „veľkými“ lúčničiarmi a vzorom pre stovky ďalších detí a po skončení účinkovania v Lúčnici privádzajú svoje deti do detských folklórnych súborov. Je to lúčničiarske perpetum mobile.

„Chceme týmto programom vzdať hold ľuďom, ktorí svojou ušľachtilou, trpezlivou a obetavou prácou dokážu takto vychovávať deti vo veľkomestskom prostredí. K tomu treba chuť, pevnú vôľu, talent, umelecké a pedagogické skúsenosti, ktoré získali aj pri práci v tanečnom súbore v Lúčnici. Deti v týchto kolektívoch nadobúdajú vzťah k ľudovej piesni, tancu, k národným tradíciám, kultúre, k zdravému národnému povedomiu a k umeniu vôbec. Rozvíjajú tu, v rámci voľného času, svoju detskú tvorivú fantáziu a táto práca zušľachťuje a formuje ich charakter. Tu aj vyrastajú budúci členovia Lúčnice,“ vyjadril sa k projektu choreograf a umelecký vedúci Lúčnice Štefan Nosáľ.

Program Lúčnica a deti vytvoria najúspešnejšie scénky, tance a piesne z jednotlivých súborov i z Lúčnice. Dramaturgicky a režijne sú usporiadané tak, aby sa naplno prezentoval talent detí, radosť a ambície dokázať ešte viac, napríklad neskôr aj práve v našom uznávanom a úspešnom súbore, ktorý Slovensko reprezentuje v celosvetovom meradle.

Zároveň sa Lúčnica intenzívne venuje prípravám veľkolepého projektu s hudobnou skupinou IMT Smile, s ktorou vystúpia v Bratislave a v Košiciach v decembri tohto roku. TASR informovala PR manažérka Anna Tásler-Onderková.