Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Od úmrtia herca a režiséra, rebela Hoppera uplynie už päť rokov

Na archívnej snímke z 24. mája 2008 americký herec a režisér Dennis Hopper, archívne foto Foto: TASR/AP

Dennis Hopper zomrel 29. mája 2010 v Los Angeles niekoľko dní po dosiahnutí veku 74 rokov.

Los Angeles/Bratislava 29. mája (TASR) - Americký filmový herec, režisér a scenárista Dennis Hopper sa za svojho života tešil povesti divocha. Od jeho úmrtia uplynie v piatok 29. mája päť rokov.

Na svojom konte mal celý rad ocenení vrátane dvoch nominácií na Oscara - za scenár kultovej snímky Easy Rider (Bezstarostná jazda, 1969) a za herecký výkon v športovej dráme Hoosiers (Hráči z Indiany, 1986). Známy je aj z filmu režiséra Davida Lyncha Blue Velvet (Modrý zamat, 1986). Jeho kariéra mala široký žánrový záber a trvala vyše 50 rokov.

Legendárny filmár žil vždy "na plný plyn". Narodil sa 17. mája 1936 v Dodge City v Kansase (USA). Jeho vzorom bol herec James Dean, s ktorým sa objavil v snímke Rebel Without a Cause (Rebel bez príčiny, 1955) v malej úlohe člena partie mladíkov. S Jamesom Deanom hral aj v rodinnej ságe Obor (Giant, 1956), opäť dostal úlohu rebelujúceho tínedžera. Po počiatočných filmových skúsenostiach začal študovať na škole pre hercov Actors Studio. Od filmu už neodišiel, ale kým mu vyšla ozajstná hviezda, pre svoju rebelskú náturu získaval úlohy v menej náročných snímkach.

Prelomom pre Hoppera sa stal film Bezstarostná jazda, Nízkorozpočtová snímka odštartovala novú filmársku éru, v ktorej stará hollywoodska garda filmárov bola nútená uvoľniť miesto mladým umelcom ako Francis Ford Coppola a Martin Scorsese. Bezstarostná jazda sa považuje za jeden z najlepších filmov americkej kinematografie. Filmový trhák uviedol bežných divákov do sveta fajčenia marihuany, obchodovania s kokaínom a dlhovlasých motorkárov.

"Preskúmali sme celé 60. roky a zistili sme, že nikto neurobil film o človeku, ktorý fajčí trávu bez toho, aby nezabil kopu opatrovateliek," povedal Hopper pre týždenník Entertainment Weekly v roku 2005. "Chcel som, aby Bezstarostná jazda bola akousi časovou kapsulou o našej ére pre ľudí v budúcnosti," vysvetlil Hopper.

Hopper a Peter Fonda, ďalší z dvojice hlavných postáv, sa vo filme objavili spolu s vtedy neznámym Jackom Nicholsonom, ktorý hral právnika, ale nebola to harmonická zostava. Hopper mal s každým ostré hádky a Fonda ho neskôr opísal ako "malého fašistického čudáka".

Hoci si vydobyl uznanie, v nasledujúcich rokoch sa pre herca s reputáciou divocha našli úlohy prevažne mimo Hollywoodu. Za jeho "come back" možno označiť nízkorozpočtový kanadský film Out of the Blue (Blesk z čistého neba, 1980), pre ktorý prepísal scenár, ujal sa jeho réžie a aj si v ňom zahral. Na výslnie sa dostal postavou divokého psychopata vo filme Modrý zamat režiséra Davida Lyncha a ďalším prelomom v jeho kariére bola úloha alkoholika - stredoškolského basketbalového trénera v dráme Hráči z Indiany.

V nasledujúcich rokoch pôsobil Dennis Hopper ako herec aj režisér, spíker v doku-snímkach, jeho hlas sa ozýval z kreslených rozprávok, účinkoval v televíznych seriáloch. V roku 2009 mu diagnostikovali onkologické ochorenie v pokročilom štádiu. Hopper napriek tomu pokračoval v práci takmer až do úplného konca - ďalej nakrúcal televízny seriál Crash a zostavoval knihu svojich fotografií. Posledné mesiace svojho života však trávil aj trpkou rozvodovou bitkou s piatou manželkou Victoriou Duffyovou (jeho súkromný život nebol naozaj nikdy nudný. Medzi jeho manželstvami bol aj osemdňový zväzok v roku 1970 s Michelle Phillipsovou zo slávnej americkej vokálnej skupiny Mamas and Papas).

V marci 2010 už ako vážne chorý sa v Los Angeles (USA) zúčastnil na odhalení svojej hviezdičky na tamojšom Chodníku slávy. Vychudnuto a krehko pôsobiaci Dennis Hopper vtedy v poďakovaní Hollywood označil za svoj domov a svoju školu.

Dennis Hopper zomrel 29. mája 2010 v Los Angeles niekoľko dní po dosiahnutí veku 74 rokov.

Niekoľko mesiacov po jeho smrti sa na aukciu dostal obraz z jeho zbierky umenia, portrét Mao Ce-tunga (čínskeho komunistického diktátora) od kráľa amerického popartu Andyho Warhola. Obraz v minulosti Dennis Hopper poškodil dvoma strelnými ranami, dokonca priestrel na grafickom liste ukázal i jeho autorovi. Warhol diery obkreslil a dieru na ramene čínskeho vodcu označil ako "varovný výstrel" a dieru nad ľavým očným viečkom ako "strelnú ranu". Obraz predali za 302.500 dolárov (234.000 eur).