Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel herec Viliam Polónyi

Známy slovenský herec Viliam Polónyi. Archívna foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Začínal ako futbalista, no skončil pri divadle. Ziskal aj titul Zaslúžilý umelec za postavu Palčíka v hre Statky zmätky. Okrem toho účinkoval vo viac ako 100 filmoch.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Známy slovenský herec Viliam Polónyi dnes zomrel vo veku 84 rokov. TASR to potvrdila jeho manželka Božena. V poslednej dobe slabý a chorý herec podľa jeho manželky naposledy vydýchol o 14.40 hodine.

Viliam Polónyi sa narodil 6. júla 1928 v Krupine. V mladosti sa venoval viacerým aktivitám – ochotníckemu divadlu, hudbe, spevu aj športu. Po absolvovaní Obchodnej školy odišiel hrať futbal do moravského Zlína, neskôr prestúpil do bratislavskej Káblovky. Potom ho očarilo divadlo, ktorému sa začal venovať na profesionálnej úrovni.

V roku 1949 ho prijali do novovzniknutého zvolenského Stredoslovenského divadla, neskôr prešiel do Nitry a pôsobil aj vo Vojenskom umeleckom súbore v Bratislave.

Jeho kroky neskôr smerovali na bratislavskú Novú scénu, kde hral v činohre, v divadle pre deti a mládež a predstavil sa aj v operete. Na Novej scéne odohral množstvo divadelných predstavení. Ocenením jeho hereckých kvalít bolo udelenie titulu Zaslúžilý umelec, ktorý získal za postavu Palčíka v hre Jozefa Gregora Tajovského Statky zmätky.

Viliam Polónyi pôsobil aj v Slovenskom rozhlase, v Slovenskej televízii, aj v dabingu.

Cena IGRIC i štátne vyznamenanie

Vo filme debutoval v roku 1955 vo filme Štvorylka. Stvárnil veľké množstvo svojráznych postavičiek, ako aj charakterových úloh v rôznych žánroch. Úspech mu priniesla spolupráca s Andrejom Lettrichom, kde vo voľnej detektívnej tetralógii stvárnil úlohu poručíka Michalka. Divákom najviac utkvel v pamäti ako výmyselnícky báťa Klimo vo filme Sebechlebskí hudci z roku 1975.

Účinkoval v takmer 100 slovenských i zahraničných filmoch. V roku 1967 - hneď v prvom ročníku, odkedy sa cena udeľovala - mu za herecký výkon postavy Cyrila Šúpalu vo filme Tango pre medveďa udelili cenu IGRIC.

Herec Viliam Polónyi pôsobil aj vo funkcii riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre a neskôr viedol aj Novú scénu v Bratislave.

Ako funkcionár sa angažoval aj v športe, naposledy v AŠK Inter Slovnaft. Je nositeľom Ceny mestskej časti Bratislava - Nové Mesto.

Viliam Polónyi patril do hereckej generácie, ktorá začiatkom 50. rokov minulého storočia prispela k búrlivému rozmachu siete profesionálnych divadiel na Slovensku. Prezident SR Ivan Gašparovič udelil na návrh vlády SR 8. januára 2009 Viliamovi Polónyimu štátne vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti divadelného a filmového umenia.