Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

UNESCO: Na zaradenie do Siete kreatívnych miest treba podať prihlášku

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V tejto skupine, ktorá sa rozširuje od roku 2004, je v súčasnosti 116 metropol z 54 krajín, zatiaľ bez slovenského zastúpenia.

Bratislava 16. februára (TASR) – V nasledujúcich štyroch mesiacoch sa aj slovenské mestá môžu uchádzať o zaradenie do Siete kreatívnych miest UNESCO. V tejto skupine, ktorá sa rozširuje od roku 2004, je v súčasnosti 116 metropol z 54 krajín, zatiaľ bez slovenského zastúpenia.

Zaradené mestá sú svojou históriou i súčasnosťou jedinečné v oblasti remesiel a ľudovej kultúry, dizajnu, filmu, gastronómie, literatúry, hudby či vizuálnych umení. "Mestá, ktoré sú presvedčené o svojej originalite v jednej z týchto oblastí, môžu podať svoju kandidatúru do polnoci 16. júna 2017," uvádza web UNESCO. Na stránke organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru sú taktiež informácie o technických detailoch podania nominácie, rovnako i zoznam nevyhnutných sprievodných dokumentov.

Odborné vyhodnotenie nominácií je naplánované do 22. septembra. Zoznam metropol, ktoré rozšíria sieť, zverejní UNESCO 31. októbra.

Sieť kreatívnych miest UNESCO je súčasťou snáh o naplnenie cieľov Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj a Novej urbánnej agendy, ktoré sa týkajú trvalo udržateľného rozvoja mestských sídel. Cieľom tejto aktivity UNESCO je rozširovať spoluprácu medzi mestami a zvýrazňovať kreativitu ako strategický faktor pri rozvoji urbánneho prostredia.

V rámci krajín V4 je v Sieti kreatívnych miest UNESCO hlavné mesto ČR Praha, maďarská metropola Budapešť i poľské mestá Krakov a Katovice.