Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na pôde UNESCO sa prvýkrát objaví pantomíma, vystúpi slovenský mím

Mím Milan Sládek Foto: TASR/Michal Svítok

Prísť majú vedúci predstavitelia stálych delegácií členských krajín UNESCO, kultúrnej a politickej reprezentácie Francúzska i vedenia organizácie.

Bratislava 14. januára (TASR) – Na pôde medzinárodnej organizácie UNESCO v Paríži sa dnes večer predstaví slovenský mím Milan Sládek. Jeho vystúpenie je umeleckým príspevkom Slovenska na podporu výzvy UNESCO - Unite4Heritage, ktorá je iniciatívou na záchranu kultúrnych a historických pamiatok v konfliktných oblastiach. Pantomíma sa tak na pôde Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru objaví vôbec po prvý raz. Uviedla pre TASR stála delegátka SR pri UNESCO, veľvyslankyňa Klára Novotná.

"Slovenská republika patrí medzi krajiny - protagonistov koalície a vynakladá maximálne úsilie v záujme senzibilizácie svetovej i domácej verejnosti pre zachovanie neopakovateľne vzácnych prvkov nášho spoločného svetového dedičstva," priblížila Novotná.

Výzvu Unite4Heritage, ktorá je adresovaná svetovej verejnosti a ktorá odštartovala koncom marca 2015, iniciovala generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokova. Jej cieľom je vytvoriť globálne hnutie na ochranu a uchovanie dedičstva v oblastiach, kde je ohrozené extrémistami. Kampaň spustili po ničení pamiatok v Iraku a Sýrii organizáciou Islamský štát. Bokova to vtedy označila za vojnový zločin.

Keďže ide podľa Novotnej o široko adresovanú výzvu na zjednotenie kapacít kultúrnej a politickej, diplomatickej i odbornej verejnosti za záchranu svetového kultúrneho dedičstva pred jeho barbarským ničením, ohlásená je vysoká účasť. Prísť majú vedúci predstavitelia stálych delegácií členských krajín UNESCO, kultúrnej a politickej reprezentácie Francúzska i vedenia organizácie. Prihlásených je dosiaľ vyše 800 hostí, podotkla slovenská veľvyslankyňa.

Milan Sládek na archívnej snímke.
Foto: TASR
Sládek, ktorý tento rok oslavuje 60. rok na javisku, sa predstaví s osobitným dielom Antigona. Inovatívnu inscenáciu starovekej gréckej tragédie tak vytvoril špeciálne pre túto príležitosť. Pozostáva z viacerých druhov umenia - pantomímy, masiek, hovoreného divadla i hudby. Účelom produkcie nie je sa iba pokúsiť o rekonštrukciu klasickej drámy, ale skôr nájsť nový pohľad na veľmi starú tému. V Antigone sa tak objaví konflikt medzi pravdou bezuzdnej moci a pravdou bezmocných.

Akcia sa uskutočňuje za podpory ministerstva zahraničných vecí a sponzorskej spoluúčasti obdivovateľov umenia Milana Sládka. Ide zároveň o podporovateľov silného gesta, ktorým je zdôraznenie významu prvkov historického dedičstva, akým je vyše 2500-ročné dedičstvo Sofoklovej Antigony.

V úvode vystúpi generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokova, štátny tajomník MZVaEZ SR Igor Slobodník a veľvyslankyňa Novotná.