Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Štefan Kvietik, majster charakterových postáv

Na archívnej snímke zo 17. mája 1968 zábery z nakrúcania filmu Niet inej cesty. Na snímke Štefan Kvietik, predstaviteľ Ľ. Štúra. Foto: TASR/Magda Borodáčová
Na archívnej snímke z 12. februára 1966 premiéra svetoznámej Hochhuthovej hry "Zástupca" v činohre SND v Bratislave. Na snímke predstaviteľ pátra Riccarda - Štefan Kvietik (vpravo) a Ladislav Chudík. Foto: TASR

Publikom i kamerou milovaný prototyp slovenského junáka. Po doskách znamenajúcich svet nachodil kilometre. Herecký odkaz Štefana Kvietika vzdáva hold pravde, poctivej umeleckej práci a pokore.

Bratislava 31. januára 2015 (Teraz.sk) - Historicky prvé ocenenie Rad Martina Rázusa dnes dostane umelec a vlastenec Štefan Kvietik. Pri tejto príležitosti prinášame unikátne fotografie zachytávajúce strhujúci profesionálny život slovenskej hereckej legendy.

Na archívnej snímke z 21. marca 1964 premiéra hry Igora Rusnáka "Líšky, dobrú noc" v Divadle P.O.Hviezdoslava v Bratislave. Na snímke laureát štátnej ceny Jozef Kroner ako farár, Štefan Kvietik ako Karol a Božidara Turzonovová ako Jana.
Foto: TASR


Mužný a uhrančivý

Štefan Kvietik disponuje neobvyklou dávkou charizmy, ktorej dosah na diváka podporuje umelcov sýty mužný hlas a urastený zjav. Temperamentné výstupy i striedmosť prejavu, to všetko nájdeme v repertoári herca s pohľadom takým uhrančivým, ako vnútorné svety postáv, ktoré majstrovsky stvárňuje.

Na archívnej snímke z 24. júna 1967 premiéra hry slovenského autora Štefana Králika "Hra bez lásky" v Divadle P.O.Hviezdoslava v Bratislave. Na snímke Štefan Kvietik (vľavo) v úlohe obvodného lekára Tomáša a Ivan Mistrík v úlohe kaplána.
Foto: TASR/Magda Borodáčová




Robustné postavy

Svoje charakterové herecké majstrovstvo prezentoval Kvietik vo vyše štyridsiatich snímkach. Jeho doménou boli robustné, psychologicko-realistické postavy. Žánrovo rozmanité úlohy stvárnil aj v klasickom repertoári. Prvú veľkú filmovú rolu získal v roku 1962 vo filme Boxer a smrť. V rozhlase vytvoril množstvo charakterových, hrdinských a romantických postáv v hrách domácich a zahraničných autorov.

Na archívnej snímke z 27. januára 1968 premiéra trojdejstvovej veselohry "Strach z pekla" od J. N. Nestroya v réžii zaslúžilého umelca Karola Zachara v Divadle P.O.Hviezdoslava v Bratislave. Na snímke Štefan Kvietik v úlohe von Thurminga, hlavného sudcu a Božidara Turzonovová v úlohe Adely Strombergovej.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Na archívnej snímke z 19. februára 1962 premiéra Karvašovej tragédie "Antigona a tí druhí" v Bratislave. Na snímke Zdena Grúberová ako Antigona a Štefan Kvietik ako Jozef Hajman, v pozadí Viliam Záborský ako Storch a Elo Romančík ako poručík.
Foto: TASR


Barón, Pirin, Pichanda

Vytvoril veľké postavy v divadle, televízii a vo filmoch. Staršia generácia nezabudne na jeho seriálového baróna von Goldringa vo filme Sám vojak v poli (1964), či filmového Pirina z Medenej veže (1970) a jej pokračovaní, kde hral spolu s Ivanom Rajniakom a Ivanom Mistríkom, televízny film Červené víno (1972), ako aj postavu Sama Pichandu z Jakubiskovej filmovej epopeje Tisícročná včela (1983).

Na archívnej snímke zo 7. marca 1974 premiéra hry "Vojna a mier". Na snímke zaslúžilý umelec Štefan Kvietik v úlohe kniežaťa Andreja Bolkovského.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


Na archívnej snímke z 11. augusta 1976 zaslúžilý umelec Štefan Kvietik.
Foto: TASR


Viac archívnych fotografií Štefana Kvietika nájdete vo fotogalérii Štefan Kvietik, majster charakterových postáv



Mohlo by vás zaujímať:

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Svetová zimná univerziáda 1987 na Štrbskom plese

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Východné Slovensko zničené druhou svetovou vojnou

UNIKÁTNE FOTKY: Drevený bratislavský Starý most, sovietsky tank a ľad