Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Uplynulo 500 rokov od úmrtia maliara Hieronyma Boscha

Hieronymus Bosch, The Last Judgment Foto: Wikipedia

Väčšina jeho diel znázorňuje hriechy a morálny úpadok ľudstva.

's-Hertogenbosch/Bratislava 9. augusta (TASR) - Od úmrtia originálneho holandského maliara Hieronymusa Boscha, ktorého diela nás dodnes fascinujú, aj desia, uplynie v utorok 9. augusta 500 rokov. Je považovaný za jeden z hlavných inspiračných zdrojov pre surrealizmus v 20. storočí.

Hieronymus Bosch bol popredný holandský maliar 15. a 16. storočia. Tvoril v čase rannej holandskej renesancie. Väčšina jeho diel znázorňuje hriechy a morálny úpadok ľudstva. Bosch na svojich obrazoch často zobrazoval démonov, časti ľudského tela, zvierat, aby vyjadril obavy a strach, ktoré vytvára ľudské zlo. Jeho diela sú originálne, vyznačujú sa vysokou mierou fantázie a silne premyslenou symbolikou postáv a ikonografie. Niektoré z nich boli vo svojej dobe dokonca označované za kacírske.

Po jeho smrti sa kvôli nedostatku poznatkov o jeho živote niekoľkokrát objavili informácie o sektárstve, ktoré sa obvykle odvolávali na symboliku jeho diel.

Hieronymus Bosch sa narodil ako Jeroen Anthonisz van Aken, čo hovorí o tom, že jeho rodina pochádzala z nemeckých Cách (holandsky Aken). Veľký počet svojich obrazov však podpisoval ako Bosch, teda menom, ktoré odvodzoval od miesta svojho narodenia ’s-Hertogenbosch (tiež nazývané Den Bosch).

O jeho živote a vzdelaní sa vie veľmi málo. Nezanechal po sebe žiadne listy alebo denník, to čo je o ňom známe pochádza predovšetkým zo záznamov mesta ’s-Hertogenbosch a z účtovnej knihy Bratstva Notre-Dame. Dátum jeho narodenia tiež nemožno určiť úplne presne, odhaduje sa však okolo roku 1450 na základe jeho autoportrétu, ktorý vytvoril tesne pred smrťou v roku 1516.

Portrét Hieronymusa Boscha
Foto: Wikipedia
Bosch sa narodil a celý svoj život strávil v blízkosti ’s-Hertogenbosch, dnešného hlavného mesta holandskej provincie Severné Brabantsko (na juhu dnešného Holandska). Jeho dedo, Jan van Aken bol maliar a vieme, že mal päť synov, z ktorých štyria sa stali tiež maliarmi. Je tak veľmi pravdepodobné, že otec alebo niektorí z jeho strýkov Hieronymusa Boscha učil maľbe, aj keď ich práce sa nezachovali.

Bosch sa prvý raz objavil v mestských záznamoch v roku 1474, kde je menovaný vedľa svojich dvoch bratov a sestry.

V 15. storočí bol ’s-Hertogenbosch prosperujúcim centrom Brabantska. V roku 1463 však bolo v meste veľkým požiarom zničených približne 4000 domov, čoho bol pravdepodobne vtedy trinásťročný Bosch svedkom.

Slávnym maliarom sa stal už počas svojho života. V roku 1488 sa stal členom vysoko rešpektovaného Bratstva Notre-Dame (konzervatívnej náboženskej skupiny), k členstvu sa dostal cez niektorého zo 40 zámožných občanov ’s-Hertogenbosch alebo 7000 sympatizantov z celej Európy. Približne v tomto roku prijal aj svoj pseudonym "Bosch". Pre Bratstvo realizoval aj niekoľko zákaziek, no jeho sláva sa zakrátko rozšírila aj za hradby mesta a hranice Brabantska. Dôkazom toho boli jeho obdivovatelia a zberatelia: kráľ Filip I. Pekný (Kastílsko, Španielsko), ktorý si u Boscha v roku 1504 objednal oltárny obraz predstavujúci Posledný súd a tiež Markéta Rakúska, regentka Holandska, ktorá si kúpila Pokušenie svätého Antonína (existujú dva jeho obrazy s rovnakým názvom). Ale jeho diela obdivoval najmä španielsky kráľ Filip II., ktorý mal vo svojej zbierke 33 kúskov. Kráľ dokonca zomrel v komnate, kde visel obraz Sedem smrteľných hriechov. Vlastnil taktiež Triptych s vozom sena, či Záhradu pozemských rozkoší. Vďaka kráľovej zberateľskej vášni a obdivu Boschovej tvorby sa dnes môže španielske madridské múzeum Prado chváliť jeho najznámejšími dielami.

Podľa údajov Bratstva Notre-Dame Hieronymus Bosch zomrel v roku 1516. Je pochovaný v 's-Hertogenbosch. Podľa toho istého zdroja sa 9. augusta uskutočnila za neho zádušná omša v Katedrále sv. Jána (Sint – Janskathedraal). Jeho manželka Aleyt zomrela o 15 rokov neskôr. Okrem týchto faktov o jeho živote nevieme nič.

Hieronymus Bosch nikdy nedatoval svoje diela a podpísal len sedem z nich. Odhaduje sa, že dodnes je oficiálne zachovaných len 25 jeho malieb. No zároveň sa stále polemizuje, či všetky skutočne namaľoval on. Je známe, že od začiatku 16. storočia vzniklo množstvo kópií a variácií jeho diel.

Pri príležitosti 500. výročia jeho úmrtia v madridskom múzeu Prado dňa 30. mája 2016 otvorili rozsiahlu výstavu jeho diel. Podľa predstaviteľov múzea ide o unikátne a zrejme neopakovateľné podujatie, na ktoré prispelo 20 múzeí z Európy a USA. Výstava potrvá do 11. septembra.