Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Cenu Marka Twaina za humor si prevzal herec Bill Murray

Komik Bill Murray. Foto: TASR/AP

Murray, ktorý je známy tým, že žije mimo Hollywoodu, priznal, že sa cíti nepohodlne v lóži so svojou rodinou, zatiaľ čo desiatka ďalších hviezd a kolegov chválila jeho prácu.

Washington 24. októbra (TASR) - Cenu Marka Twaina za americký humor si v nedeľu večer v Kennedyho Centre vo Washingtone prevzala bývalá hviezda kultového programu Saturday Night Live, legendárny komik Bill Murray (66), informovala tlačová agentúra AP.

Murray, ktorý je známy tým, že žije mimo Hollywoodu, priznal, že sa cíti nepohodlne v lóži so svojou rodinou, zatiaľ čo desiatka ďalších hviezd a kolegov chválila jeho prácu. V ďakovnej reči povedal, že je ťažké vydržať počúvať dva dni ľudí, ktorí sú na neho milí. "Začnete byť podozrievavý," vyhlásil.

Vzdal poctu prítomnému moderátorovi Davidovi Lettermanovi, ktorý sa iba zriedkavo objavuje na verejnosti odkedy sa v júni skončila jeho televízna šou. Murray bol hosťom v Lettermanovom programe celkovo 44-krát a stali sa blízkymi priateľmi.

Bill Murray hral v množstve komédií, úspech mu však priniesla až kanadská komédia Meatballs (Padavky,1979) režiséra Ivana Reitmana, s ktorým viackrát spolupracoval aj potom, vrátane veľmi úspešných filmov Krotitelia duchov (1984). Skvelo stvárnil napríklad vedľajšiu postavu spolubývajúceho Dustina Hoffmana vo filme Tootsie Sydneyho Pollacka. Za postavu hlavného hrdinu v snímke Stratené v preklade (2003) bol nominovaný na Oscara.

Cena Marka Twaina za humor sa udeľuje tým, ktorí ovplyvňujú spoločnosť v tradícii spisovateľa, satirika či komentátora. Ide o najvyššiu americkú poctu za úspechy v oblasti komediálneho žánru. Cena je pomenovaná po americkom spisovateľovi a satirikovi Markovi Twainovi a udeľuje sa od roku 1998.

Vlani cenu dostal herec Eddie Murphy.