Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Zomrel americký esejista, spisovateľ a politický aktivista Gore Vidal

Gore Vidal Foto: TASR/AP Photo

Preslávil sa románmi Burr, Lincoln alebo Myra Breckenridge a ostrými esejami charakteristickými najmä svojim neprístojným humorom. Písal divadelné hry, scenáre a objavil sa v niekoľkých filmoch.

Los Angeles 1. augusta (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel v utorok v Los Angeles známy americký spisovateľ, esejista a politický aktivista Gore Vidal. Jeho synovec informoval, že Vidal žil sám a už istý čas bol chorý.

Spisovateľ sa preslávil románmi Burr, Lincoln alebo Myra Breckenridge a ostrými esejami na tému politiky cez literatúru až po sex a náboženstvo.

V 60. a 70. rokoch minulého storočia sa pravidelne zúčastňoval rôznych talk show a iných televíznych programov a otvorene polemizoval s Normanom Mailerom, Williamom F. Buckleym Jr. a ďalšími. Zapálene diskutoval predovšetkým na tému politiky a toho, čo nazýval smrť "Amerického impéria".

Písal tiež divadelné hry, scenáre a objavil sa v niekoľkých filmoch. Podľa agentúry AP sú jeho tvorba a názory charakterizované neprístojným humorom a nekonvenčnou múdrosťou.