Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Už túto sobotu vypukne na námestí EUROVEA oslava európskej hudby

Foto: Viva Musica!

Bratislava 29. júna (OTS) - Slávnostný galakoncert pri príležitosti slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, ktorý bude zároveň otváracím koncertom Viva Musica! festivalu si návštevníci budú môcť užiť už túto sobotu, 2. júla. Vstup voľný!

Foto: Viva Musica!
Pódium bude v tento večer patriť veľkému 200- člennému orchestru a miešanému zboru zloženého z umelcov zo všetkých 28 členských krajín EÚ pod vedením slovenského dirigenta Jozefa Chabroňa, ktorý naštuduje program vytvorený špeciálne pre túto príležitosť.
Súčasťou pódia bude veľkoplošná LED obrazovka, na ktorej diváci počas večera uvidia charakteristické zábery zo všetkých krajín. Dvojhodinovým programom bude sprevádzať Alena Heribanová spolu s Filipom Tůmom. Začiatok koncertu je o 20 hodine, bude snímaný RTVS a vysielaný v priamom prenose na Dvojke.
V júli 2016 Slovensko prevezme svoje historicky prvé polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie a počas šiestich nasledujúcich mesiacov bude tvárou a hlasom EÚ v rôznych oblastiach jej fungovania. Predsedníctvo znamená pre krajinu prestíž, ale aj jednu z najnáročnejších povinností, ktoré jej z členstva v EÚ vyplývajú. Pri tejto príležitosti sa v Bratislave uskutoční slávnostný galakoncert s názvom Viva Europa!, v rámci ktorého sa predstaví veľký miešaný zbor Voices of Europe zložený z umelcov zo všetkých 28 členských krajín EÚ v sprievode Symfonického orchestra Viva Musica! pod vedením slovenského dirigenta Jozefa Chabroňa.

Foto: Miskin
Riaditeľ festivalu Viva Musica! Matej Drlička, autor tohto koncertného projektu bol inšpirovaný mottom EÚ „zjednotení v rozmanitosti“ (lat. „in varietate concordia“), ktoré symbolizuje spojenie Európanov vo forme EÚ s cieľom žiť v mieri a prosperite a využívať výhody rozličnosti kultúr, tradícií a jazykov európskeho kontinentu. Každá z 28 krajín EÚ bude preto v rámci galakoncertu rovnomerne zastúpená nielen svojimi umelcami, ale aj hudbou, ktorá je pre ňu určitým spôsobom príznačná. Slávnostnému galakoncertu predchádza týždňové sústredenie, ktoré začalo už tento pondelok v Bratislave a skúšobný proces, počas ktorého sa všetci zúčastnení umelci z 28 európskych krajín stretli, aby naštudovali program v 24 jazykoch vytvorený špeciálne pre túto príležitosť. Koncert je zároveň otváracím koncertom 12. ročníka medzinárodného hudobného festivalu Viva Musica!.

Veríme, že celý koncert bude silným zážitok a budeme sa tešiť na plné námestie nielen nás Slovákov, ale zástupcov všetkých 28 krajín, keďže partnerom tohto veľkolepého projektu nie je iba Ministerstvo zahraničných vecí SR, ale aj všetkých 28 ambasád či kultúrnych inštitútov“, hovorí Drlička.
Foto: Viva Musica!

Po otváracom koncerte, čaká fanúšikov festivalu ďalší lákavý program a veľa jedinečných koncertných zážitkov. V piatok, 8 júla sa v Evanjelickom kostole na Panenskej ulici predstaví vo svojom recitáli svetoznámi violončelista Misha Maisky. Päťnásobný držiteľ prestížnej ceny Record Academy Prize v Tokiu, trojnásobný držiteľ Echo Deutscher Schallplattenprei, Grand Prix du Disque Paris a Diapason d´Or of the Year a niekoľkonásobný nominant na ocenenie Grammy vystúpi v Bratislave v sprievode jeho dcéry, klaviristky Lily Maisky.

Program večera aj celého festivalu nájdete na: www.vivamusica.sk alebo https://www.facebook.com/vivamusicafestival/.