Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

V areáli hradu Modrý Kameň približujú ľuďom výrobu kyjatických hračiek

Na archívnej snímke hrad Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš. Foto: TASR Branislav Caban

Hračky z dielne majstra Romana Stehlíka sú súčasťou expozície SNM Múzea bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň.

Modrý Kameň 22. júla (TASR) - V areáli hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese približujú návštevníkom cez víkend výrobu ľudových kyjatických hračiek. TASR o tom informovala Andrea Predajňová zo Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek.

Ako doplnila, učenie pod vedením Ladislava Hedvigiho uvedie záujemcov do tajov výroby ľudových drevených hračiek z obce Kyjatice pri Rimavskej Sobote. "Unikátne sú najmä svojou výzdobou a venujem sa im od roku 2012. O výrobe, tvaroch a zdobení som sa učil od majstrov Rudolfa Stehlíka a Antona Oboňu, ktorí sa výrobe kyjatických hračiek venovali dlhé roky," povedal Hedvigi.

Poznamenal, že sú z bukového dreva a majú povrchovú úpravu, ktorá sa pri zdobení upraví kružidlom alebo rydlom. "Vznikne tak výzdoba, ktorou sa kyjatické hračky vyznačujú. Sú to väčšinou geometrické tvary a vychádzajú z kruhu. Môžu to byť aj rôzne výseky a polkruhy," objasnil. Podľa neho ich farbia rôznymi farbami a lakujú ich lakom. Ich sortiment má v súčasnosti postieľky, kolísky, koníky a aj iné zvieratá. Okrem hračiek to sú aj svietniky i malé zrkadlo.

Hedvigi TASR vysvetlil, že obec Kyjatice sa zviditeľnila výrobou nábytku, kde sa začína aj príbeh hračiek, ktoré majstri začali zhotovovať popri výrobe skríň, stolov a stoličiek. Podľa jeho slov rytý ornament, použitý pri výzdobe hračiek, výrazne odlišuje kyjatických majstrov od iných výrobcov.

Hračky z dielne majstra Romana Stehlíka sú súčasťou expozície SNM Múzea bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň. "Kolekcia patrí k našim najvýznamnejším múzejným zbierkam. Majster ju vyrobil pre naše múzeum na sklonku svojho života a obsahuje všetky typy hračiek, ktoré vyrábal a zdobil," podotkla riaditeľka múzea Helena Ferencová.

Vyrobiť si hračku môžu prísť záujemcovia v sobotu a aj v nedeľu (23. 7.) od 10.00 h na hrad, dĺžka jedného sedenia je 1,5 hodiny.